Niet terug in basispakket

Rechter: anticonceptie hoeft niet gratis aangeboden te worden

06 oktober 2021 16:44 Aangepast: 06 oktober 2021 16:56

De overheid hoeft vrouwen niet gratis anticonceptie aan te bieden. Volgens de rechtbank in Den Haag is anticonceptie in ons land goed toegankelijk en het is geen discriminatie dat vrouwen boven de 21 jaar er zelf voor moeten betalen.

Een aantal organisaties had mede namens ruim 7000 burgers geëist dat de Staat anticonceptie voortaan moet vergoeden.

De vrouwenrechtenorganisaties vinden het oneerlijk dat vrouwen voor anticonceptie moeten betalen, omdat vrouwen volgens de actiegroep daardoor vrijwel altijd opdraaien voor de kosten, en niet hun partners. Om dat voor elkaar te krijgen, had de organisatie een rechtszaak aangespannen.

Niet nodig

De vraag of de overheid anticonceptie moet vergoeden, is niet aan de rechter, maar aan de politiek. De overheid is dan wel verantwoordelijk voor het waarborgen van de 'seksuele en reproductieve rechten' van burgers, maar daarvoor is anticonceptie gratis maken niet per se nodig.

"Anticonceptie is in Nederland ruim voldoende beschikbaar en bovendien vrij verkrijgbaar", redeneert de rechter. Bovendien zijn de kosten niet zo hoog dat die een belemmering vormen om anticonceptie aan te schaffen. 

Wat kost anticonceptie?

  • Anticonceptie is tot 21 jaar gratis
  • Boven de 21 jaar moeten vrouwen er zelf voor betalen
  • De anticonceptiepil kost tussen 8 tot 40 euro per kwartaal
  • Voor een jaar kan dit oplopen tot 160 euro
  • De koperhoudende spiraal kost 50 euro
  • Voor de hormoonspiraal is de vrouw 160 euro kwijt (voor een periode van 5 jaar)
  • Het pessarium kost 55 euro, exclusief plaatsingskosten
  • Het hormoonstaafje is 132 euro, exclusief plaatsingskosten

Uit het pakket

Anticonceptie zat jarenlang in het basispakket van zorgverzekeringen, maar werd daar in 2011 uit gehaald omdat er geen medische noodzaak voor wordt gezien. Meisjes onder de 18 jaar die de pil gebruiken, krijgen die momenteel wel vergoed uit de basisverzekering.

Tussen de 18 en 21 jaar gaan de kosten van het eigen risico af en daarboven moeten vrouwen de pil zelf betalen of zich aanvullend laten verzekeren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zou anticonceptie graag weer in het basispakket terug willen. Of het kabinet een aangenomen motie daarover uitvoert, is aan de politiek, oordeelt ook de rechter.

Teleurstelling

Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann, laat weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. "Er is wel degelijk sprake van indirecte discriminatie: in de praktijk betalen vrouwen vaker voor de kosten van anticonceptie. Daarom moet de staat dit anders gaan regelen."

De organisaties weten nog niet of ze in hoger beroep gaan.

Bekijk ook: 'Ik had zo geen kind willen krijgen'

'Ik had zo geen kind willen krijgen': kwetsbare ouders aangemoedigd om anticonceptie te nemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore