'Tempo maken'

Kamer stemt in: Remkes en Koolmees kunnen aan de slag

05 oktober 2021 21:56 Aangepast: 06 oktober 2021 05:44
Wouter Koolmees (l) en Johan Remkes.

Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) kunnen aan de slag met het formeren van een nieuw kabinet. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met hun benoeming. De informateurs hopen dat er nu eindelijk vaart gemaakt kan worden.

"Zo spoedig mogelijk", zei Remkes over hoe snel het kabinet-Rutte IV er moet komen. De verkiezingen zijn inmiddels een halfjaar geleden, maar het echte formeren gaat nu pas beginnen.

Vertrouwenscrisis

Het duurde zo lang doordat verschillende partijen blokkades opwierpen en er een vertrouwenscrisis rondom Mark Rutte ontstond. Toch is er inmiddels de wil om tempo te maken, zei Remkes in het debat over de formatie. 

Remkes en Koolmees zijn gisteravond nog langsgegaan bij de voorzitter van de Tweede Kamer om hun opdracht te ontvangen. De nieuwe informateurs kunnen dan direct vandaag aan de slag. Binnen de coalitie klinkt de hoop toch voor het einde van het jaar een kabinet te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Koolmees legt taken neer bij benoeming als informateur, niet in nieuw kabinet

Er was uiteindelijk brede steun voor de aanstelling van Koolmees en Remkes. Naast de vier coalitiepartijen steunden ook PvdA, GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, SGP, BBB, JA21 en Groep Van Haga de benoeming. De laatste twee deden dat omdat ze vinden dat er snel een kabinet moet komen.

Akkoord op hoofdlijnen

De bedoeling is dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan werken aan een regeerakkoord op hoofdlijnen. Dat is een beknopt regeerakkoord, waarbij ook andere partijen input kunnen leveren. Al is het nog niet duidelijk of ze dat ook willen. 

Het zal zeker nog een paar weken duren voordat Rutte IV een feit is, verwacht politiek commentator Frits Wester. Ook D66-leider Kaag hield nog een slag om de arm: "Het gevoel van urgentie om tot een nieuw kabinet te komen, is bij iedereen hoog. Maar of het gaat lukken, is echt niet honderd procent zeker. Als er geen uitzicht is op succes, dan komen nieuwe verkiezingen weer in beeld. We doen het goed, of we doen het niet."

Bekijk ook: Kaag onder vuur na terugnemen 'drankroddel' over Remkes

Kaag werd vandaag hard aangepakt toen ze terugkwam op een roddel die vorige week door haar partij werd verspreid over het drankgebruik van Remkes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore