Na belastingontwijking

Ook pensioenopbouw Wopke Hoekstra liep via belastingparadijs

05 oktober 2021 14:59 Aangepast: 05 oktober 2021 19:13
Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

De pensioenopbouw van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) tijdens zijn werk bij consultancy-bureau McKinsey ging via belastingparadijs Guernsey. Dat zei Hoekstra in de Tweede Kamer. Hij zei dat in beantwoording op vragen over zijn investering via de Britse Maagdeneilanden, die dit weekend bekend werd via de Pandora Papers.

Hoekstra erkende nogmaals dat hij zorgvuldiger had moeten zijn bij zijn beleggingen, die hij had gedaan via een belastingparadijs. Hij stelde dat hij daar niet van had geweten, maar dat alles wel volgens de wet was gebeurd.

In die tijd werd er volgens hem nog anders gedacht over zulk soort belastingontwijking. Inmiddels vinden veel mensen dit moreel onjuist.

Hoekstra stelde dat hij volledige openheid had gegeven over zijn portefeuille bezittingen, vlak voor zijn aantreden als minister van Financiën in 2017. Hij somde in de Tweede Kamer op om welke bezittingen het toen ging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs

Verkocht

Daar zitten onder meer zijn koophuis bij, zijn aandelen die hij moest kopen als partner van McKinsey, en zijn aanvullende pensioenopbouw voor datzelfde bedrijf via een investeringsfonds op Guernsey. Hoekstra zegt te hebben gekozen voor de pensioenvoorziening omdat zijn toenmalige werkgever die aanbood. Hij benadrukt dat 30.000 voormalige collega's wereldwijd daar gebruik van maken. Partners bij McKinsey mogen zelf niet beleggen in beursgenoteerde bedrijven, 'juist om te voorkomen dat er belangenconflicten ontstaan'.

Hij zei dat hij van al die zaken afstand had gedaan bij zijn aantreden, op een familiebezit in Drenthe na. Dat kan hij door het medebezit niet verkopen en wordt beheerd door zijn oom.

Zondag kwam door onderzoek van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico aan het licht dat Hoekstra jarenlang een belang heeft gehad in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden.

Meer openheid

Hoekstra liet toen ook al weten dat hij niet wist dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Ook zei Hoekstra dat hij voor zijn aantreden als minister toenmalig formateur Mark Rutte had geïnformeerd over zijn investering.

Vandaag pleitte Hoekstra meer openheid over beleggingen en bezittingen van bewindspersonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie: Hoekstra moet uitleg geven over investering via belastingparadijs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore