Ga naar de inhoud
Vorming nieuw kabinet

Johan Remkes en Wouter Koolmees nieuwe informateurs om Rutte IV te vormen

Wouter Koolmees (l) en Johan Remkes.

Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden in de Tweede Kamer voorgedragen als nieuwe informateurs die de gesprekken gaan begeleiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Dat melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De vier onderhandelende partijen gaan vanaf deze week met elkaar praten over de vorming van een nieuw kabinet. 

Vorige week donderdag overhandigde Remkes zijn eindverslag. Hij stelt voor om te praten over voortzetting van de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en CU. Remkes sprak van een nieuw kabinet dat op een nieuwe leest is geschoeid.

Tweede Kamer

Vanmiddag praat de Tweede Kamer over het eindverslag van Remkes en wordt de motie ingediend waarin de twee informateurs worden voorgesteld.  Nadat die motie is aangenomen kunnen de inhoudelijke gesprekken eindelijk gaan beginnen, ruim een half jaar na de Tweede Kamerverkiezingen.

Koolmees was eerder verkenner in deze formatie.

Is
Lees ook:
Is de kans groot dat Rutte IV slaagt? Dit zijn jullie vragen over de formatiedoorbraak

Beknopt regeerakkoord

De bedoeling is dat de vier partijen gaan werken aan een beknopt regeerakkoord, waarbij ook andere partijen input kunnen leveren. Los van de vraag of ze dat ook willen en gaan doen.

Het zal zeker nog enkele weken duren voordat Rutte IV een feit is, verwacht politiek commentator Frits Wester. "Het gevoel van urgentie om tot een nieuw kabinet te komen, is bij  iedereen hoog. Maar of het gaat lukken, is echt niet 100 procent zeker. Als er geen uitzicht is op succes, dan komen nieuwe verkiezingen weer in beeld. We doen het goed, of we doen het niet", zei Kaag er zelf over.

Bekijk ook: Dit was de cruciale rol van Sigrid Kaag tijdens de formatie

06:12