Galg tijdens demonstratie

Minister De Jonge doet aangifte van galgtweet

04 oktober 2021 14:37 Aangepast: 04 oktober 2021 17:27

Demissionair minister Hugo de Jonge doet aangifte van de galgtweet, laat zijn woordvoerder weten aan RTL Nieuws. De twitteraar die de foto van een galg in verband bracht met de minister van Volksgezondheid, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van bedreiging.

"Van deze en andere bedreigingen doet de minister altijd aangifte", laat de woordvoerder van De Jonge weten aan RTL Nieuws.

Galg op rollator

Bij een protest tegen de coronamaatregelen in Amsterdam duwde één van de demonstranten gisteren een metershoge galg voort op een rollator. Op Twitter werd de galg in verband gebracht met minister De Jonge.

De twitteraar had opgeroepen: "De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo!" Die tweet werd al snel weer verwijderd, maar andere twitteraars hebben het originele bericht vastgelegd.

De galg werd rondgereden op een rollator. De galg werd rondgereden op een rollator.

Bedreigend

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het meedragen van de galg niet strafbaar is omdat tijdens demonstraties vrijheid van meningsuiting geldt. "Maar de tweet waarin de galg in verband wordt gebracht met De Jonge kan wel als dreigend ervaren worden", aldus de woordvoerder van het OM. 

Het account van de gebruiker is inmiddels verwijderd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronademonstranten lopen rond met galg, politie doet onderzoek naar bedreiging

Walgelijk en beneden alle peil'

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) noemt het 'kwalijk' en beneden alle peil. "Houd er mee op."

Voorzitter van het Veiligheidsberaad- Hubert Bruls- noemt de galgtweet walgelijk. "Sociale media zijn asociale media geworden." Bruls roept ook op om elkaar te corrigeren. "Je kunt ook iemand aanspreken en zeggen: 'Dit kan niet, houd er mee op."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore