80 miljoen mondkapjes

Omtzigt over mondkapjesdeal met Van Lienden: 'Op verkeerde been gezet'

04 oktober 2021 07:47 Aangepast: 04 oktober 2021 13:07
Archieffoto's van Omtzigt en Van Lienden Beeld © ANP

Pieter Omtzigt bemoeide zich vorig jaar met de mondkapjesdeal tussen Sywert van Lienden en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar hij dacht op dat moment dat Van Lienden zonder winstoogmerk werkte.

Dat zegt Omtzigt vandaag in de Volkskrant, waarmee hij voor het eerst reageert zijn betrokkenheid bij de affaire. "Ik voel mij door Sywert van Lienden op het verkeerde been gezet, dat lijkt me duidelijk", zegt Omtzigt in een reactie tegen de krant.

80 miljoen

Vorig jaar wees Omtzigt premier Mark Rutte en Martin van Rijn (toen nog minister voor Medische Zaken) een aantal keer op een mogelijke deal van 80 miljoen mondkapjes met Sywert van Lienden. Omtzigt en Van Lienden waren op dat moment nog partijgenoten bij het CDA. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KWF wil geld mondkapjesdeal Van Lienden niet, Kamerleden hebben nog veel vragen

Omtzigt zegt daarmee de tekorten in de zorg te hebben willen bestrijden, zonder te weten dat Van Lienden commerciële belangen had. Tot een deal leidde het contact van Omtzigt overigens niet. Toen Omtzigt de bewindspersonen benaderde, hadden Van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel al een deal voor 40 miljoen mondkapjes gesloten.

Hulptroepen Alliantie

Dat ging om een bedrag van 100,8 miljoen euro, waar via het kort daarvoor opgerichte bedrijf Relief Goods Alliance 28 miljoen euro winst werd gemaakt. Tegen de buitenwereld zei Van Lienden regelmatig dat hij zonder winstoogmerk werkte via de stichting Hulptroepen Alliantie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sywert van Lienden zegt CDA-lidmaatschap op

In een schriftelijke reactie aan Volkskrant benadrukt Omtzigt dat het hem echt ging om het oplossen van het mondkapjestekort in de zorg. "Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profit initiatief en dit heeft Sywert aan mij bevestigd. Met die wetenschap heb ik de stichting van Sywert onder de aandacht gebracht van het ministerie en Van Rijn." Hij voegt eraan toe dat hij er via de krant achter heeft moeten komen dat het anders zat. 

Van Lienden spreekt de woorden van Omtzigt met klem tegen. In een reactie zegt hij dat hem nooit gevraagd is of het om een initiatief zonder winstoogmerk ging. Ook zegt hij nooit te hebben aangedrongen op een nieuwe order bij Omtzigt en dat hij niet eens wist van ontmoetingen tussen zijn oud-partijgenoot en toenmalig minister Van Rijn. "Dat was niet op ons verzoek", schrijft hij In een uitgebreide verklaring op Twitter.

Van Lienden heeft naar eigen zeggen alleen contact gehad met Omtzigt over activiteiten van zijn stichting, dus is het logisch dat Omtzigt er vanuit ging dat Van Lienden zonder winstoogmerk werkte. "Dat Pieter Omtzigt slachtoffer is van misleiding, is een verdraaiing van de werkelijkheid."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore