Ga naar de inhoud
Pandora Papers

Oppositie: Hoekstra moet uitleg geven over investering via belastingparadijs

Beeld © ANP

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer noemen het nieuws over de investering van CDA'er Wopke Hoekstra via een belastingparadijs, schadelijk voor zijn geloofwaardigheid én voor de reputatie van Nederland. "Dat de minister van Financiën zo hiermee omgaat, geeft zeer te denken over hoe geloofwaardig deze minister nog kan zijn in de aanpak van belastingontwijking", zegt SP-leider Lilian Marijnissen.

Vandaag werden de Pandora Papers openbaar. Dat is de gelekte boekhouding van 14 bedrijven die erin gespecialiseerd zijn om andere bedrijven te helpen zo min mogelijk belasting te betalen.

Pandora
Lees ook:
Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs

Lid Eerste Kamer

Duidelijk werd onder meer dat CDA-leider Wopke Hoekstra geld investeerde in een bedrijf via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden, een berucht belastingparadijs. Hoekstra had 26.500 euro geïnvesteerd. Hij verkocht zijn belang vlak voor hij minister van Financiën werd, in oktober 2017.

Hoekstra was toen al zes jaar lid van de Eerste Kamer. Als senator zat hij ook in een commissie waar de strijd tegen belastingontwijking aan bod kwam.

Hoekstra zegt in reactie op het nieuws dat hij niet wist dat het bedrijf was gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Hij zegt wel zich altijd aan alle regels te hebben gehouden, en dat hij nooit winst heeft overgehouden aan de investering. Volgens de bewindsman was zijn investering toen hij er afstand van deed 4800 euro meer waard geworden, maar doneerde hij dat geld aan 'een Nederlands goed doel ten behoeven van wetenschappelijk onderzoek naar kanker'.

Bekijk ook: hoe werkt belastingontwijking precies?

04:32
In navolging van de Panama Papers bewijzen ook de Paradise Papers dat er wereldwijd op grote schaal belasting wordt ontdoken. Maar hoe werkt dat precies, belastingontwijking? En hoe legaal is het precies? Peter van Zadelhoff legt het uit.

Stinkt

Volgens PVV-leider Geert Wilders stinkt het aan alle kanten. "Typisch CDA. Anderen op hoge toon de les lezen, maar zelf fout handelen", wijst Wilders op pleidooien van Hoekstra om geen belasting te ontwijken.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zegt dat het zeer te denken geeft over 'hoe geloofwaardig deze minister nog kan zijn in de aanpak van belastingontwijking'.

Schade aan reputatie Nederland

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat dit grote schade aanbrengt aan de reputatie van Nederland en de minister van Financiën. "En het roept de vraag op welke financiële belangen hij nog meer heeft. Dat Hoekstra niet zou weten wie de mede aandeelhouders zijn, is vrij ongeloofwaardig en in ieder geval ongelofelijk naïef en onverantwoord.

GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt van 'uitermate verontrustend nieuws'. "De onderste steen moet boven. Hij moet komende week nog verantwoording afleggen in de Tweede Kamer." Ook de PvdA wil dat Hoekstra zo snel mogelijk verantwoording aflegt in de Tweede Kamer.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS