'Zorgvuldiger moeten verwoorden'

Broekers-Knol door het stof vanwege uitspraken over Afghaanse braindrain

03 oktober 2021 17:42 Aangepast: 03 oktober 2021 18:54
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol Beeld © ANP

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) betreurt haar uitspraken dat mensen die Afghanistan proberen te ontvluchten zorgen voor een 'braindrain'. Dat laat Broekers-Knol weten in een verklaring. "Ik had dat zorgvuldiger moeten verwoorden en betreur dat ik dat niet gedaan heb."

In een interview met het AD zei de VVD-bewindspersoon gisteren dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland willen komen en dat te veel migratie uit het land een 'braindrain' kan veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Felle kritiek op interview Broekers-Knol: bizar, misleidend, harteloos en pijnlijk

'Ongepast en pijnlijk'

Partijen uit zowel de oppositie als de coalitie reageerden uiterst fel op de uitspraken van Broekers-Knol. 'Bizar', noemde D66-Kamerlid Salima Belhaj het interview. "Heb maar een woord voor haar uitspraken: afschuwelijk."

CDA'er Derk Boswijk noemde haar uitspraken 'echt onzin'. "Dit interview zorgt alleen maar voor misleiding en weer een hoop ruis." Kati Piri van de PvdA vindt het interview 'hersenloos en harteloos'. Don Ceder (ChristenUnie) spreekt van 'zeer ongepaste en pijnlijke uitspraken'.

'Nee, dat kunnen we niet aan'

In het interview reageerde Broekers-Knol onder meer op de vele mails die het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontving na de machtsovername van Afghanistan door de taliban. Het ging in totaal om zo'n 23.000 mails met hulpverzoeken van mensen die zeggen voor de Nederlandse missie te hebben gewerkt.

Broekers-Knol rekende als volgt in het interview. "Als die 23.000 mails allemaal van één persoon zijn, en die willen allemaal vaak hun gezin meenemen - maal vijf, reken ik altijd maar - zijn dat 100.000 mensen. Mijn eerlijke antwoord is nee. Dat kunnen we niet aan."

Vandaag gaat Knol daarover door het stof: "Ik heb tevens een hypothetische rekensom gemaakt. De boodschap was: als de hulpvraag die per mail is binnengekomen, zou leiden tot 100 duizend nieuwe asielzoekers, dan kan ons asielsysteem dat niet aan. Maar hiermee heb ik niet vooruit willen lopen op hoe het kabinet omgaat met de hulpvragen die zijn binnengekomen. Ik had dit hypothetische aantal van 100 duizend niet moeten noemen."  

Braindrain

In het interview zegt ze ook dat je 'goed in de gaten moet houden dat je niet zorgt voor een braindrain van het land'. Dat argument, dat het hoogopgeleide deel van Afghanistan het land verlaat, wordt ook door de taliban gebruikt om te voorkomen dat mensen het land verlaten.

Daarover zegt Broekers-Knol vandaag dat het 'een zorg is die ik oprecht voel', "maar ik had dat niet moeten noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over de mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten".

Ook zegt Broekers-Knol: "Het was mijn bedoeling de dilemma's te schetsen die verbonden zijn aan de vraagstukken rondom bescherming van mensen in nood wereldwijd en de mogelijkheden voor Nederland om daaraan bij te dragen. Mijn opmerkingen over de braindrain en de opvangcapaciteit waren in die algemene zin bedoeld. Ik had dat zorgvuldiger moeten verwoorden en betreur dat ik dat niet gedaan heb."

'Vraag is hoe vaak de Kamer dit nog accepteert'

Het is niet de eerste keer dat staatssecretaris Broekers-Knol de fout in gaat, zegt politieke verslaggever Floor Bremer. "Dit is al de derde keer in korte tijd dat Ankie Broekers-Knol met excuses naar de Tweede Kamer komt. In het het debat over de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan besloot zij zelf dat ze niet weg hoefde. Maar met het tekort aan plekken in de asielopvang, en het voldoen aan de wens van de Kamer om Afghanen die Nederland hebben geholpen hier asiel te geven, zal de druk op haar portefeuille alleen maar toenemen. De vraag is hoe vaak de Kamer haar uitglijers en de daarop volgende mea culpa's nog accepteert."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Afghaanse tolken die voor Nederland werkten, voor rechtbank gedaagd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore