Ga naar de inhoud
Formatie op gang

Rutte III wil door als Rutte IV: 'Het is echt een nieuwe start'

Een blij gezicht vandaag van premier Rutte

Hoewel dezelfde partijen als vier jaar geleden gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, is het volgens VVD-leider Rutte 'geen voortzetting' van de oude coalitie. Op de vraag waarom het zo lang heeft moeten duren, antwoordde Sigrid Kaag dat er veel is gebeurd sinds 1 april. "Er waren veel fases en blokkades over en weer."

Dat er onderhandeld kan worden over een doorstart van de huidige coalitie is mogelijk omdat D66 haar blokkade hiertegen heeft opgegeven. "Het is ontzettend belangrijk dat we doorgaan. Ik weet niet of het gaat lukken. We doen het goed of we doen het niet", zei D66-leider Kaag.

Informateur Remkes zei tijdens de persconferentie dat de nieuwe formatiefase snel kan gaan. "Er is een grote behoefte aan een beknopt regeerakkoord", zei hij. "Het wordt een nieuw kabinet, geheel op nieuwe leest geschoeid." 

Nieuwe start

Ook wat premier Rutte betreft, maken de vier huidige coalitiepartijen 'echt een nieuwe start". Er ligt volgens Rutte 'een enorme bak werk' te wachten op een nieuw kabinet, onder meer op het gebied van veiligheid, klimaat, onderwijs en de woningmarkt.

Ook moet werk worden gemaakt van een andere bestuurscultuur, zei een goedgemutste Rutte. 

Onderhandelaars goedgemutst weer aan tafel bij Remkes

01:21

Klimaat

Kaag maakte duidelijk dat het document op hoofdlijnen, dat VVD en D66 deze zomer hebben geproduceerd, voor haar partij een belangrijk startpunt zal vormen bij de onderhandelingen. De VVD heeft eerder gezegd hier inmiddels minder waarde aan te hechten.

D66 zal zich tijdens de formatieonderhandelingen volgens Kaag sterk maken voor de 'grote klimaatopgave, een echte aanpak van de stikstofproblemen, enorme investeringen in onderwijs, bescherming en versterking van de rechtstaat en een leidende rol in Europa".

Doorbraak
Lees ook:
Doorbraak in formatie: D66 is om en gaat onderhandelen over doorstart coalitie

CDA

CDA-leider Hoekstra denkt dat de partijen 'een gemeenschappelijk beeld hebben van de problemen die er liggen', zo zei hij tegen de aanwezige journalisten. Hij noemde daarbij expliciet de woningmarkt, de relatie met de Europese Unie, klimaat, stikstof en veiligheid.

Volgens hem willen de vier partijen allemaal 'in gezamenlijkheid de verantwoordelijkheid nemen'. Hij benadrukt dat ze het wel nog eens moeten zien te worden over de inhoud van een nieuw regeerakkoord.

Eindverslag informateur Remkes

  • De vier partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, willen een 'beknopt' regeerakkoord opstellen waarbij de uitwerking meer aan de bewindslieden wordt overgelaten. 
  • Net als de leiders van VVD, D66 en CDA eerder zegt Remkes dat de huidige coalitiepartijen 'echt een nieuwe start' moeten maken.
  • Dat betekent onder meer dat er een betere scheiding moet komen tussen de verantwoordelijkheden van het kabinet en die van de coalitiefracties in de Tweede Kamer.
  • Remkes adviseert daarnaast om ook andere partijen uit 'het brede midden' te laten meedenken over bijvoorbeeld begrotingsafspraken en de inhoud van het regeringsprogramma. Zij zouden zelfs bewindspersonen kunnen leveren. Er moet een 'open uitnodiging' komen aan partijen die zich volgens Remkes constructief hebben opgesteld, PvdA, GroenLinks, Volt, SGP en de fractie-Den Haan.