Vandaag verder

Nog geen doorbraak formatie: D66 is er nog niet uit

30 september 2021 04:23 Aangepast: 30 september 2021 10:09
D66-leider Kaag en VVD-leider Rutte vandaag rondom het overleg met informateur Remkes. Beeld © ANP

Na urenlang koortsachtig overleg is er gisteravond nog geen doorbraak bereikt bij de vorming van een nieuw kabinet. De formerende partijen praten vandaag vanaf 12.30 uur verder. De enige optie die nu nog op tafel ligt, is voortzetting van de huidige coalitie. Maar D66 kon daar gisteravond nog geen besluit over nemen.

Informateur Johan Remkes deed gisteren een allerlaatste poging om de kabinetsformatie te laten slagen. Rond 22.00 uur kwam een woordvoerder van Remkes met de mededeling dat er vandaag verder gepraat gaat worden.

Verschillende opties

De partijen voerden intern beraad nadat een doorbraak in zicht bleek. De enige optie die nu op tafel ligt, zijn kabinetsonderhandelingen tussen de oude coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie).

De VVD gaf rond 21 uur al duidelijkheid. "We hebben heel grondig gesproken", zei Rutte. Hij wil de uitslag eerst officieel aan de informateur meedelen. En ook de CDA-fractie kan naar verluidt leven met de optie die Remkes heeft voorgelegd. Maar D66 kon nog geen besluit nemen. 

Omdat de partij van Sigrid Kaag nog meer tijd nodig heeft, gaan de leiders van VVD, D66 en CDA morgen weer met Remkes om de tafel. 

'D66 moet dit wel aan de achterban kunnen verkopen'

Waarom zijn kabinetsonderhandelingen tussen de oude coalitiepartijen voor D66 zo moeilijk? Volgens politiek commentator Frits Wester heeft die partij sinds de verkiezingen steeds ingezet op een nieuw kabinet dat zo progressief mogelijk moet zijn, vandaar de duidelijke voorkeur voor de PvdA en GroenLinks.

"Over de ChristenUnie zei D66 voortdurend: met die partij willen we niet nog een keertje regeren", legt Wester uit. "Als je nu toch die draai moet maken en met de ChristenUnie verdergaat, dan moet je dat wel kunnen verkopen aan de eigen achterban."

Daarnaast ziet Wester dat de ChristenUnie de afgelopen maanden door D66 opzij is gezet. "Die partij kan nu vragen: 'Zijn wij echt nodig?'. Vervolgens zullen ze hun huid heel duur kunnen verkopen en hun stempel willen zetten op het regeerakkoord."

Negen partijen 

Remkes ging gisteren in gesprek met negen partijen. Hij had een duidelijke opdracht: óf partijen zouden gaan samenwerken om de formatie te redden, óf hij zou ermee stoppen. 

Er lagen verschillende opties op tafel, waaronder een extraparlementair kabinet. Bij een extraparlementair kabinet leveren sommige partijen wel bewindspersonen, maar maken ze geen deel uit van de coalitie. Geen van de partijen leek daar echt veel voor te voelen.

Andere optie

Ook een andere optie, onderhandelingen tussen zes partijen, kon op weinig enthousiasme rekenen. Datzelfde gold voor de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen.

De enige optie die nu nog op tafel ligt, is voortzetting van de huidige coalitie. Vandaag moet duidelijk worden of er definitief een doorbraak is. 

'Veel tijd verprutst'

Volgens Frits Wester is er in de afgelopen maanden ongelooflijk veel tijd verprutst met de vraag wie met wie wil regeren. "We zijn maanden en verschillende informateurs verder, maar niemand durfde een knoop door te hakken", zegt Wester. 

"Deze coalitie is de laatste optie die redelijkerwijs nog zou kunnen voordat er besloten moet worden tot het houden van nieuwe verkiezingen, maar in deze formatie verbaast niets mij meer. Laten we afwachten wat er vandaag gebeurt."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore