Doorbraak formatie?

Fracties overleggen in eigen kring: doorstart huidig kabinet kansrijke optie

29 september 2021 17:25 Aangepast: 29 september 2021 19:12

VVD, D66 en CDA hebben de formatiegesprekken verlaten en voeren momenteel gesprekken met hun eigen kring om een knoop door te hakken over de formatie. De meest waarschijnlijke optie is een voortzetting van het huidige kabinet: VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Over een deels extraparlementair kabinet waren te veel twijfels, zo bleek vandaag. Dat geldt ook voor de andere optie: onderhandelen met zes partijen. 

Ook de optie van nieuwe verkiezingen behoorde nog tot de mogelijkheden. Maar dat wordt door bijna iedereen gezien als een afgang. 

5,5 uur gesproken

Rond 17 uur verlieten de kleine partijen de formatiegesprekken. "Het is nu aan de VVD, CDA en D66 wat zij gaan doen", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver bij de uitloop. Alleen de drie partijen die mogelijk deel uitmaken van een minderheidskabinet blijven zitten: VVD, D66 en CDA.  De leiders van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Groep Den Haan hebben ruim 5,5 uur gesproken over de formatie.

"Gewoon een nieuw meerderheidskabinet, dat willen wij. Wij zijn bereid om met zes partijen te gaan praten", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Maar het is nu aan VVD, D66 en CDA om te bepalen wat ze willen." 

Voorlopig blijven VVD, D66 en CDA nog wel even in overleg, is de verwachting van betrokkenen. Remkes wil 'conclusies trekken' over de formatie van een kabinet. Op dit moment is volgens de informateur zowel een meerderheidscoalitie als een 'traditioneel minderheidskabinet' niet meer mogelijk.

Knoop doorhakken

Aan het begin van de avond hebben D66-leider Kaag en CDA-leider Hoekstra  de locatie van de gesprekken over de formatie verlaten. Ze voeren nu gesprekken in eigen kring om een knoop door te hakken. Kaag: "We hebben goede en stevige gesprekken gevoerd en wij gaan ons nu als D66-fractie beraden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Remkes: geen doorbraak in formatie, woensdag gaat overleg verder

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore