Formatie

Remkes: minderheidskabinet niet mogelijk, laatste poging met negen partijen

28 september 2021 17:09 Aangepast: 29 september 2021 13:01
Informateur Johan Remkes. Beeld © ANP

De vorming van een 'traditioneel minderheidskabinet' is op dit moment niet mogelijk. Dat schrijft informateur Johan Remkes in een brief aan de Tweede Kamer. Hij nodigt daarom morgen nog één keer de fractievoorzitters van negen partijen uit om een breed gesprek te voeren over politieke samenwerking. "Ik doe een beroep op u."

Gisteren meldde Remkes al na een lange dag van overleg tussen VVD, D66 en CDA dat hij woensdag conclusies wilde trekken. Verder wilden de toen aanwezigen niets zeggen.

Geen traditioneel minderheidskabinet

Nu blijkt dat Remkes de 'vorming van een traditioneel minderheidskabinet' op dit moment onmogelijk acht. Zijn voorganger Hamer heeft een meerderheidskabinet al afgeschreven. 

"De uitvoering van mijn opdracht is bemoeilijkt, maar niet afgerond. Immers, naast traditionele vormen van combinaties waarop een kabinet berust, bestaan er ook andere vormen van samenwerking en samenstelling, waaronder extraparlementair."

Hij nodigt morgen de partijleiders van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en fractie-Den Haan uit om opnieuw te komen praten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de creatieve oplossing waar Johan Remkes op doelt om de formatie te redden

Remkes doet een klemmend beroep op de verschillende partijleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen en 'in gesprek te gaan over de bereidheid, mogelijkheden en vormen van constructieve samenwerking die ertoe zouden kunnen leiden dat op zo kort mogelijke termijn een nieuw kabinet gevormd kan worden.' 

Weinig smaken over

"Ons land heeft met grote urgentie een nieuw kabinet nodig", besluit Remkes. Ingewijden zeggen dat hij morgen opnieuw alle mogelijke varianten op tafel wil leggen, maar er lijken nog weinig smaken over te zijn.

Als de partijen er niet uitkomen, lijkt er weinig anders te resteren dan dat Remkes zijn opdracht teruggeeft en er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Remkes: geen doorbraak in formatie, woensdag gaat overleg verder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore