Ga naar de inhoud
30.000 plekken bezet

Asielzoekerscentra bomvol: 'We zitten tegen crisisnoodopvang aan'

Archieffoto Beeld © ANP

De asielzoekerscentra zitten bomvol en daarom zijn op korte termijn een paar duizend noodbedden nodig om een asielcrisis te voorkomen. "We zitten tegen crisisnoodopvang aan", zegt het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). "Dat scenario willen we echt niet."

De asielzoekerscentra hebben in totaal 30.000 plekken en die zijn allemaal bezet. Daarom is noodopvang hard nodig, zegt het COA, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers.

Bij noodopvang worden asielzoekers opgevangen op grote locaties, zoals in sporthallen. Als die locaties ook vol zitten, wordt gekozen voor crisisnoodopvang.

Syrische vluchtelingen 

De laatste keer dat crisisnoodopvang nodig was, was zo'n zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar ons land kwamen. Asielzoekers worden in deze situatie versnipperd opgevangen door verschillende gemeenten en dorpen.

"Dat moeten we écht niet willen", zegt Yoeri Kapteijns van het COA. Vooral met de komende winterperiode is dat niet wenselijk. Daarom roept het COA gemeenten op plekken beschikbaar te stellen voor noodopvang.

In de Zeelandhallen in Goes is deze week zo'n eerste grote noodopvang geopend. Normaal worden er evenementen gehouden, nu dient het complex voor de opvang van mannen die wachten op hun asielprocedure. 

4000 extra plekken gezocht

Er staan bedden klaar voor maximaal 320 asielzoekers. Dat is nog lang niet genoeg om de tekorten op te lossen, zegt Kapteijns. "Voor 1 november zijn we op zoek naar 4000 extra opvangplekken."

Later dit jaar volgen mogelijk meer grote noodopvangplekken, zoals in de Jaarbeurs in Utrecht, de WTC Expo in Leeuwarden en een nog te bepalen locatie in Zaanstad. Over beide locaties zijn de gesprekken nog gaande.

Systeem is verstopt

Hoe het komt dat de asielzoekerscentra overvol zitten? Allereerst omdat er veel meer asielzoekers naar ons land komen dan verwacht. Zoals bijvoorbeeld de ruim 2000 Afghanen vanwege de machtsovername van de taliban, maar ook Turken die vluchten vanwege president Erdogan.

In juli dienden 3300 asielzoekers een asielaanvraag in Nederland in, in augustus waren dat er 3700 en in september ligt dit cijfer nog hoger, is de verwachting. 

Daarnaast stagneert de uitstroom uit asielzoekerscentra, zegt Kapteijns. "Er zitten op dit moment 11.000 mensen met een verblijfsvergunning bij het COA. Die wachten allemaal op een woning in een gemeente en dat lukt niet vanwege de woningcrisis. Dus die blijven langer bij ons, waardoor het systeem verstopt."

Verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) maakt zich zorgen over de 'enorme hoeveelheid mensen die we moeten opvangen'. Ze zegt: "Ik vind het ook belangrijk dat mensen op een menselijke manier kunnen worden opgevangen. Het is toch wel lastig om mensen, zoals in de Zeelandhallen, in stapelbedden op te vangen in plaats van in een aparte ruimte."

Broekers-Knol sluit niet uit dat er opgeschaald moet worden naar crisisnoodopvang. Voorbereidende plannen zijn daarvoor al in de maak, zegt ze.