Chinees park

Dolfinarium mag dolfijnen alleen verkopen aan China als dierenwelzijn in orde is

28 september 2021 14:00 Aangepast: 28 september 2021 14:14
Dolfijn in het Dolfinarium Harderwijk. Beeld © ANP

Het Dolfinarium in Harderwijk mag acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen alleen verkopen aan een Chinees park als daar het dierenwelzijn aan de Nederlandse normen voldoet. Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren en D66.

Als het aan het Dolfinarium ligt, gaan de dieren naar het Hainan Ocean Paradise in China. Kamerleden en dierenwelzijnsorganisaties hebben daar bezwaar tegen omdat de dieren in China zullen worden ingezet om publiek te vermaken met shows. Ook zouden de omstandigheden in het Chinese park tekortschieten.

Controleren

Volgens minister Schouten is het aan het Dolfinarium zelf om te controleren of het park in China aan de Nederlandse eisen voldoet. Bij twijfel kan de Raad voor Ondernemend Nederland nader onderzoek laten verrichten. Schouten schrijft dat ze de benodigde vergunning alleen weigert als het Chinese park niet aan de eisen voldoet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten eist aanpassing verblijven en shows Dolfinarium

Shows

Het Dolfinarium heeft de opbrengst van de verkoop hard nodig om de eigen dierenverblijven aan de dierenwelzijnseisen te laten voldoen. Een visitatiecommissie heeft vastgesteld dat daar veel aan schort.

Ook is het de bedoeling dat het Dolfinarium de shows aanpast en meer rekening houdt met het natuurlijke gedrag van dieren. Schouten schrijft dat de afspraken hierover worden vastgelegd in de voorwaarden voor de dierentuinvergunning. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore