Ga naar de inhoud
Kabinetsformatie

Remkes: geen doorbraak in formatie, woensdag gaat overleg verder

Premier Rutte met informateur Remkes

Na een dag lang onderhandelen zijn VVD, D66 en CDA er nog niet uit welke kant de formatie op gaat. Woensdag gaan de gesprekken verder, zei informateur Johan Remkes zojuist. "We gaan niet terug naar de varianten die onder mijn voorganger Hamer zijn besproken", zei Remkes.

Dat betekent dat een minderheidskabinet nog steeds tot een mogelijkheid behoort. Remkes hintte ook op andere 'creatieve mogelijkheden'. Daaronder valt bijvoorbeeld een extraparlementair kabinet: dat is een kabinet bestaande uit personen dat geen akkoord heeft gesloten met partijen uit de Tweede Kamer.

Remkes had als opdracht om een minderheidskabinet te onderzoeken, nadat opties om een bredere coalitie te vormen waren misgelopen.

Al maanden in een impasse

D66 wilde liever geen minderheidskabinet. Na partijoverleg toonde D66-leider Sigrid Kaag zich zondag bereid om alsnog samen te werken met de ChristenUnie. Dat had Kaag deze zomer nog uitgesloten.

D66-leider
Lees ook:
D66-leider Kaag heft blokkade tegen ChristenUnie op, formatiepartners blijven stil

Ze besloot de blokkade op te heffen, maar stuurde daarbij opnieuw aan op een coalitie waarbij óók PvdA en GroenLinks worden betrokken. VVD en CDA hadden dat laatste tegengehouden, omdat ze niet met twee linkse partijen in een coalitie willen.

PvdA en GroenLinks willen alleen samen in een kabinet. Daardoor zit de formatie al maanden in een impasse.

Weinig zeggen

De hoofdrolspelers wilden weinig zeggen. VVD-leider Mark Rutte zei alleen: "Het waren goede gesprekken, maar we zijn niet klaar". Wat er tijdens het tien uur durende overleg allemaal is besproken, zal volgens Rutte 'later duidelijk worden'.

Wel ging het volgens hem vooral over de vraag 'wie met wie' gaat samenwerken in een coalitie.

Intensief gesprek

D66-leider Sigrid Kaag sprak van een 'heel intensief gesprek' en dat het heel nuttig is geweest. Ze zei dat ook het opheffen van hun blokkade tegen de ChristenUnie was besproken. Ze wilde niet speculeren hoe het nu verder moet. Wel benadrukte ze dat ze 'altijd optimistisch' is.

CDA-leider Wopke Hoekstra noemde het 'goede inhoudelijke en constructieve gesprekken.'

Bron: RTL Nieuws