Ga naar de inhoud
Troonopvolging

VVD: 'Amalia moet troon behouden als ze met een vrouw zou trouwen'

Prinses Amalia Beeld © RVD - Martijn Beekman

Als prinses Amalia met een vrouw wil trouwen, moet ze volgens een regeringsstandpunt de troon opgeven. Dit schrijft staatsrechtskundige Peter Rehwinkel in zijn nieuwe boek 'Amalia, de plicht roept'. De VVD wil nu dat Amalia in deze situatie haar troon kan behouden.

Naar aanleiding van het boek van Rehwinkel, stellen VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude Kamervragen aan demissionair premier Rutte. 

Niet trouwen

Het regeringsstandpunt uit 2000 geldt nu nog steeds: een troonopvolger zou de troon moeten opgeven als diegene wil trouwen met een partner van hetzelfde geslacht.

Het betekent niet dat een troonopvolger niet op iemand van hetzelfde geslacht mag vallen. Ze mogen alleen niet met elkaar trouwen.

Cadeau
Lees ook:
Cadeau voor 18de verjaardag Amalia: Claudia de Breij schrijft 'persoonlijk' boek

Toenmalig staatssecretaris van Justitie Job Cohen maakte toen het zogeheten voorbehoud namens het kabinet. Hij redeneerde dat het koningschap erfelijk is. En omdat twee vrouwen of twee mannen geen kinderen kunnen krijgen, zou dat erfelijke karakter van het koningschap kunnen verdwijnen. 

"Aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden", schreef de toenmalige regering. Sindsdien is het nooit meer besproken.

Huwelijk 

De VVD-Kamerleden vroegen vandaag in een brief aan Rutte: "Vindt u dat dit past bij de normen en waarden van Nederland anno 2021?" Ook wil de VVD weten in hoeverre kinderen die voortkomen uit een huwelijk tussen een troonopvolger en een partner van hetzelfde geslacht in aanmerking komen voor het koningschap. 

Premier Rutte, verantwoordelijk voor het koninklijk huis, wordt gevraagd binnen een twee weken antwoord te geven op de vragen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.