Coalitie van 6 partijen?

Kaag praat met ChristenUnie, maar: 'Dat is nog geen doorbraak'

27 september 2021 16:27 Aangepast: 27 september 2021 16:31
Sigrid Kaag (D66) Beeld © ANP

D66-leider Sigrid Kaag heeft laten weten dat ze bereid is om met de ChristenUnie te onderhandelen. Ze doet daarmee een concessie, en wat voor gevolgen heeft dat voor de formatie? We stellen vier vragen aan politiek commentator Frits Wester. "Dit is nog geen doorbraak."

1. Hoe moeten we de concessie van Kaag opvatten?

D66-leider Sigrid Kaag heeft na een halfjaar haar aversie tegen regeren met de ChristenUnie opzij gezet. Kaag zegt nu: "Wij zijn bereid onze politieke blokkade op te heffen en laten we dan met zes van de constructieve partijen VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en CU aan tafel gaan."

Dat is een eerste opening om toch tot een meerderheidskabinet te komen, zegt Frits Wester. "Maar Kaag wil wel eerst weer met zes partijen praten. Ook met de PvdA en GroenLinks. VVD en CDA hebben altijd laten weten dat ze niet met twee linkse partijen willen onderhandelen. Kaag vraagt met haar concessie dus ook een dergelijke stap van VVD en CDA om hun verzet tegen PvdA en GroenLinks op te geven. Zover is het nog niet. VVD-leider Rutte en CDA-leider Hoekstra willen nog niets zeggen. 'De gesprekken voeren we binnen', zei Rutte vandaag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66-leider Kaag heft blokkade tegen ChristenUnie op, formatiepartners blijven stil

2. Kunnen we het toch zien als een doorbraak?

De Tweede Kamerverkiezingen zijn nu ruim een halfjaar geleden en al die tijd zit de formatie muurvast. Volgens Wester is dit nog geen doorbraak. "Daarvoor is het nog te vroeg. Als nu opnieuw de variant van een minderheidskabinet wordt verlaten en er weer met zes partijen gepraat gaat worden, begint alles weer van voor af aan en is het tempo van de formatie weer ver te zoeken.

Ik ben heel benieuwd of informateur Remkes daar weer aan wil beginnen. Het is in ieder geval niet zijn opdracht, want dat was onderzoek te doen naar een minderheidskabinet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte hoopt op keerpunt: 'Verhouding met Kaag verbeterd'

3. Wat zijn nu de opties? 

Volgens Wester is de kans dat er zes partijen gaan regeren, zo goed als nihil. "Zes partijen zijn bij lange na niet nodig voor een meerderheid. De kans dat een partij niet meedoet en zijn eigen koers vaart in de Tweede Kamer bij een besluit, is ook heel groot met zo veel partijen. Bovendien krijg je met zes partijen een regeerakkoord zo dik als een telefoonboek. In dat geval zal er van de nieuwe bestuurscultuur, waarbij de oppositie ook daadwerkelijk meer in kan brengen, niet veel terecht komen."

De meest realistische opties zijn nu: een minderheidskabinet of een voortzetting van de huidige coalitie: VVD, D66, CDA en ChristenUnie. "Nieuwe verkiezingen kunnen ook altijd nog. Met de concessie van Kaag is die laatste optie niet meteen minder reëel geworden. Formateur Remkes heeft gezegd dat er deze week knopen doorgehakt gaan worden over de verdere voortgang."

4. Hoe lang gaat het nog duren met de formatie? 

"Daar is nog weinig over te zeggen. Iedereen wil snelheid maar dat roepen de betrokkenen al maanden. Van groot belang is wat informateur Remkes aan het einde van de week concludeert. Dan is daar wat meer over te zeggen."

Bekijk ook: Irritatie bij Segers (CU) over formatie toen hij nog werd uitgesloten?

Ruim een maand geleden was Segers nog geïrriteerd dat D66 niet met zijn partij in een kabinet wilde zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore