Ga naar de inhoud
'Opluchting over haar vertrek'

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek na ontslag als staatssecretaris

Mona Keijzer, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Beeld © ANP Foto

Mona Keijzer verlaat de landelijke politiek nadat ze dit weekend is ontslagen als staatssecretaris. Keijzer kwam onder vuur vanwege haar uitspraken over het coronabeleid. Volgens Frits Wester spreken CDA'ers woorden van teleurstelling, maar is er in werkelijkheid brede opluchting over haar vertrek.

"Het is erg jammer, maar niet verrassend", zegt CDA-leider Wopke Hoekstra in een eerste reactie. "Het besluit van Mona om de Kamer te verlaten is na goed overleg met de Tweede Kamerfractie tot stand gekomen", schrijft het CDA in een verklaring. 

Ontslag

Keijzer zette dit weekend kwaad bloed doordat ze in een interview in De Telegraaf haar twijfels uitte over de QR-code, die vanaf nu noodzakelijk is in onder meer de horeca. 

Volgens de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) droeg Rutte 'met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie vicepremiers' Keijzer voor ontslag voor, met onmiddellijke ingang. De koning verleende de demissionair staatssecretaris vervolgens ‘op de meest eervolle wijze’ ontslag.

Keijzer laat in een reactie weten dat 'de genomen kabinetsmaatregelen in augustus en september leiden tot onlogische situaties die niet meer uit te leggen zijn.'

'Geen splijtzwam'

Ze schrijft in een verklaring: "De voorbeelden zijn bekend. Ze beperkten en beperken al die ondernemers en hun medewerkers onnodig in de evenementensector, de sport, de horeca en de kunt en cultuur en de reissector."

Ze laat weten dat ze op verzoek van de fractie haar zetel opgeeft. "Ik wil geen splijtzwam zijn."

Frits Wester: 'Opluchting over haar vertrek'

Het vertrek van Mona Keijzer was eigenlijk onvermijdelijk, zegt politiek commentator Frits Wester. "Hoe kun je nog verder in een fractie waarin zoveel vragen over je optreden bestaan? Uit het kabinet gezet worden omdat je de eenheid van beleid, de basis van het bestel, doorbreekt en dan in dezelfde fractie onder leiding van Wopke Hoekstra verder dat was niet meer te doen."

Binnen de CDA-fractie was er de hoop dat ze het afgelopen weekeinde zelf deze stap zou zetten, zegt Wester. "Naar buiten toe klinken woorden van teleurstelling, maar er is in werkelijkheid opluchting over haar vertrek. Binnen de partij is er al langer veel onvrede over haar optreden. Zoals ook het feit dat ze zich opnieuw weer als kandidaat in de lijsttrekkersverkiezing had gemengd."

 

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge noemde het ontslag van Keijzer vandaag 'onvermijdelijk'. Als het kabinet eenmaal een keuze heeft gemaakt 'moet je daar als één team voor staan', zei hij. "Het is spijtig dat het zo heeft moeten lopen."

'Intense discussies'

Volgens De Jonge worden tijdens de coronacrisis al langer 'intense discussies' gevoerd en wordt 'ieder belang gewogen'. "Maar je kan niet de handhaving de straat op sturen terwijl je verder discussieert. Je kunt niet als lid van het kabinet zeggen: ik doe niet meer mee."

De Jonge sprak Keijzer zelf dit weekend nog, maar wilde over de inhoud van dat gesprek niks kwijt. "Het blijft tussen ons. Het resultaat is dat deze onvermijdelijke stap is gezet."

'Mona
Lees ook:
'Mona Keijzer zou dit weekend gesprek hebben over haar afwijkende standpunt'
Bron: RTL Nieuws