Premier extra beveiligd

Wilders wenst Rutte sterkte: 'Dit gun je helemaal niemand'

27 september 2021 10:37 Aangepast: 27 september 2021 15:38
Premier Mark Rutte eerder dit jaar op de fiets bij het Catshuis voor overleg over de aanpak van het coronavirus. Beeld © ANP

In Den Haag reageren politici vol afschuw op het nieuws dat premier Rutte extra wordt beveiligd vanwege signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. PVV-leider Wilders wenst Rutte via Twitter sterkte. "Verschrikkelijk. Dit gun je helemaal niemand."

Wilders heeft zelf al jaren te maken met bedreigingen en wordt sinds 2004, enkele dagen na de moord op Theo van Gogh, beveiligd. 

Georganiseerde misdaad

Speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging gaan Rutte nu extra beveiligen. Bronnen bevestigen aan RTL Nieuws een bericht in De Telegraaf over de dreiging. De dreiging zou komen uit de hoek van de georganiseerde misdaad.

Er zouden in de omgeving van Rutte zogenoemde 'spotters' zijn gesignaleerd. Het zou gaan om verdachte personen die verbonden zijn aan de Mocro-maffia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dat Rutte extra beveiligd moet worden 'bewijst dat het systeem werkt'

'Zeer zorgwekkend'

"Verschrikkelijk, laat Nederland het land blijven waar politici gewoon over straat kunnen fietsen", is de reactie van Sjoerd Sjoerdsma, vicefractievoorzitter van D66. Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het 'zeer zorgwekkend' dat 'steeds meer politici ernstig bedreigd worden'.

Zie ook: Fietsende premier Rutte gaat viral

Een fietsende premier, dat vinden ze in het buitenland toch vrij opmerkelijk. Twee jaar geleden gingen deze beelden viral.

Rutte geregeld op de fiets

Hoe lang Rutte beveiliging krijgt, is niet bekend. De premier kwam geregeld op de fiets naar zijn werk. Maar bijvoorbeeld op 12 september, bij het laatste Catshuisoverleg, kwam hij in een auto aan.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore