Demissionair staatssecretaris

Kabinet ontslaat staatssecretaris Keijzer na kritiek op coronatoegangsbewijs

25 september 2021 14:44 Aangepast: 25 september 2021 15:28
Mona Keijzer. Beeld © ANP

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is door het kabinet ontslagen. Ze kwam onder vuur te liggen nadat ze kritiek had geuit op het coronabeleid van het kabinet.

Keijzer wilde niet uit zichzelf opstappen, daarom is gekozen om haar te ontslaan. Premier Rutte heeft het besluit genomen na overleg met de vicepremiers Hugo de Jonge (Volksgezondheid - CDA), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken - D66) en Carola Schouten (Landbouw - ChristenUnie). Ook CDA-leider Wopke Hoekstra was erbij betrokken.

In een verklaring van Rutte staat dat Keijzer 'is voorgedragen voor ontslag'. Dat is gedaan omdat haar uitspraken 'zich niet verdragen met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn'.

Het is zeer uitzonderlijk dat een staatssecretaris wordt ontslagen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1975, 46 jaar geleden. Toen werd staatssecretaris van Justitie Jan Glastra van Loon voorgedragen voor ontslag door het kabinet-Den Uyl. Hij had zijn zorgen geuit over het aantal gedetineerden dat vervroegd vrijkwam door een cellentekort. 

'Niet uit te leggen'

Keijzer zei dat het vanwege de hoge vaccinatiegraad 'niet uit te leggen' is dat mensen via het coronabewijs moeten laten zien dat ze gevaccineerd of getest zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen.

"Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", zei ze in De Telegraaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Positie staatssecretaris Keijzer wankelt na kritiek op coronatoegangsbewijs

Haar opmerkingen vielen bij zowel voor- als tegenstanders van het coronatoegangsbewijs in het parlement niet in goede aarde. De PVV wilde een spoeddebat over de kwestie. Ook binnen haar eigen partij, het CDA, was er kritiek.

Kabinet spreekt met één mond

Keijzer deed de uitspraken op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht werd om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronatest nodig? Dat kan vaak dichtbij, maar niet voor iedereen

"Keijzer bracht zich in een heel moeilijke positie door zich openlijk te distantiëren van het kabinetsbeleid", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Binnenkamers mag je je mening geven als lid van het kabinet, maar als het besluit eenmaal is genomen, moet je je daarachter scharen. Het kabinet spreekt altijd met één mond."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore