'Anders organiseren'

Positie staatssecretaris Keijzer wankelt na kritiek op coronatoegangsbewijs

25 september 2021 10:38 Aangepast: 25 september 2021 14:56
Mona Keijzer, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Beeld © ANP Foto

Volgens Haagse bronnen is de positie van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) onhoudbaar geworden na haar kritiek op het coronatoegangsbewijs. Keijzer vindt het vanwege de hoge vaccinatiegraad 'niet uit te leggen' dat mensen moeten laten zien dat ze gevaccineerd of getest zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Update:

Kabinet ontslaat staatssecretaris Keijzer na kritiek op coronatoegangsbewijs

Het standpunt van Keijzer staat zo haaks op het kabinetsbeleid, dat haar positie onhoudbaar is, zeggen bronnen. De kans is groot dat ze het einde van de dag niet haalt als staatssecretaris. Er wordt op dit moment op hoog niveau gesproken over de positie van Keijzer.

"Keijzer heeft zich in een heel moeilijke positie gebracht door zich openlijk te distantiëren van het kabinetsbeleid", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Binnenkamers mag je je mening geven als lid van het kabinet, maar als het besluit eenmaal is genomen, moet je je daarachter scharen. Het kabinet spreekt altijd met één mond."

Achter je oren krabben

Keijzer sprak zich vanochtend uit in De Telegraaf op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs. Haar opmerkingen vallen bij zowel voor- als tegenstanders van het coronatoegangsbewijs (ctb) in het parlement niet in goede aarde.

"Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", zegt de CDA'ster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Geen 1,5 meter meer: dit zijn de coronaregels vanaf nu

Vaccinatiegraad 85 procent

Ze wijst erop dat de meeste mensen geen of lichte coronaklachten hebben en de vaccinatiegraad ongeveer 85 procent bedraagt. "Bovendien is het een feit dat de volledige opening van de scholen en universiteiten eind augustus niet heeft geleid tot grote instroom in de ziekenhuizen en op de ic’s. Terwijl de vaccinatiegraad onder studenten laag is. Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?"

Keijzer vindt dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom de coronapas op de ene plek wel nodig is en op de andere niet. "We hebben net de Formule 1 gehad terwijl Dance Valley niet doorging. Je mag meedoen aan de marathon zonder ctb, maar als je een gebakje gaat eten in de lunchroom moet je ’m wel hebben. Ik merk het ook aan mijn contacten met de evenementenbranche. Daar zeggen ze: Mona, waarom mogen we in onze branche de zalen maar voor driekwart vol hebben en hoeft een feestcafé dat niet? Ik kan het niet meer logisch uitleggen."

Volgens Keijzer moet het ctb er voorlopig blijven voor plekken waar honderden mensen bijeenkomen en waar gezongen en gedanst wordt. "Maar je moet het niet neerleggen over een hele sector die al anderhalf jaar negatieve effecten voelt van wat wij aan het doen zijn. We leggen de handhaving hiervan weer bij de ondernemers en hun vaak jonge werknemers. En dat zijn ook hele kleintjes. Dus op zeker moment moet je met die ctb’s stoppen. We moeten weer terug naar het oude normaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Einde aan 1,5-metertijdperk: hoe snel wennen we eraan?

Spoeddebat

Politieke collega's van Keijzer kijken raar op van haar betoog. D66'er Jan Paternotte vindt haar uitspraken 'heel erg raar', laat hij op Twitter weten. Het roept volgens hem veel vragen op. Hij wil dat zij uitleg komt geven in de Tweede Kamer.

PVV 'er Geert Wilders gaat een spoeddebat over de kwestie aanvragen. Keijzer laat volgens hem zien dat het kabinet verdeeld is over de coronapas.

VVD, PvdA, GroenLinks

"Prima als er discussie is binnen het kabinet, maar als een besluit genomen is, is het genomen", zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries. "Nederland staat klaar om het toegangsbewijs te gaan gebruiken en controleren. Dan helpen deze uitspraken niet."

Attje Kuiken van de PvdA vindt de uitspraken van Keijer 'een trap na' voor de ondernemers die vandaag moeten gaan werken met de coronapas. Ze vraagt zich af hoe bedrijven vertrouwen kunnen hebben 'als kabinet eigen beleid bekritiseert in de krant'. Ze wil van de premier weten of het hele kabinet de corona-aanpak nog wel steunt.

Ook Lisa Westerveld (GroenLinks) wil een debat hierover. "Hoe kun je van mensen verwachten de regels te volgen, als de regering zelf al tegenstrijdige boodschappen afgeeft?" Het kabinet moet volgens haar met één mond spreken.

Keijzers partijgenoot Hugo de Jonge, (demissionair) minister van Volksgezondheid en verantwoordelijk voor de invoering van het coronatoegangsbewijs, zal niet reageren op de uitspraken van de staatssecretaris, laat zijn woordvoerder weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coronatest nodig? Dat kan vaak dichtbij, maar niet voor iedereen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore