Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

De Jonge: knuffelen mag morgen weer, maar schud nog even geen handen

Beeld © ANP / Sander Koning

Het wordt volgens demissionair minister Hugo de Jonge morgen een feestdag. De anderhalvemeterregel gaat er eindelijk af. Knuffelen mag weer en in elkaars nabijheid komen ook. Maar, zo waarschuwt de minister: "Geef elkaar nog even geen hand."

"We hebben zoveel moeite met elkaar gedaan om hier met elkaar te komen. Het is een feestdag", zei De Jonge. Daar staat wel tegenover dat iedereen vanaf 13 jaar de CoronaCheck-app nodig heeft om binnen te komen in alle horeca (behalve afhaalrestaurants) en bij evenementen.

Niet iedereen zal het daarmee eens zijn, erkent De Jonge. "Maar als je wilt mopperen, mopper dan op het virus. Of desnoods op mij. Maar ga niet mopperen tegen iemand bij de deur die om een bewijs vraagt."

Coronamaatregelen: testen blijven gratis, mondkapjesplicht op perrons vervalt

01:09

Schud nog geen handen

Voor handen schudden is het nog te vroeg, zegt De Jonge. "Laten we het stap voor stap doen. Niet alles tegelijk. Handen schudden zou ik nog even niet doen."

Vanaf morgen blijven er nog wel andere maatregelen gelden. Zo blijven mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Op het station hoeven de kapjes niet op.

Rutte
Lees ook:
Rutte bij VN over corona: niemand veilig tot iedereen veilig is