Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Kabinet geeft gas bij stimulering elektrische auto: tientallen miljoenen extra

Er gaat de komende drie jaar 90 miljoen euro extra naar subsidies voor elektrisch rijden. Daarvan is 80 miljoen euro bedoeld voor nieuwe auto’s en 10 miljoen voor tweedehands auto’s. De subsidie voor een nieuwe auto wordt 3350 euro. Dat was 4000 euro. Voor een tweedehands auto blijft het 2000 euro.

Het budget is ongeveer drie keer groter dan aanvankelijk gepland, schrijft het demissionaire kabinet. Door meer geld beschikbaar te stellen, wil het meer mensen de kans geven een elektrische auto te kopen of leasen, nieuw of tweedehands. 

Tweedehands aanbod

Het 'bijtellingsvoordeel-plafond' voor elektrische leaseauto's wordt verlaagd van 40.000 naar 30.000 euro. De verwachting is dat leaserijders dan vaker voor goedkopere elektrische modellen zullen kiezen. Dat is op termijn weer goed voor de tweedehands markt, waar dan meer betaalbaar tweedehands aanbod komt.

Voor
Lees ook:
Voor iedere auto een laadpaal? Dat kan ons stroomnet helemaal niet aan

Steven van Weyenberg, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur,  wil emissieloos rijden voor iedereen aantrekkelijk maken. "Veel meer mensen krijgen de komende drie jaar een steuntje in de rug bij de overstap naar een elektrische auto. Hiermee maken we ook meters voor het klimaat en tegen stikstofproblemen."

Autosector:
Lees ook:
Autosector: hogere bijtelling slecht voor opmars elektrische auto

Ook ondernemers 

Ook gaat 28 miljoen euro naar een potje waarmee ondernemers een schone bestelbus kunnen kopen. Ondernemers kunnen nu al tot 5000 euro subsidie krijgen bij de overstap naar een bestelbus die elektrisch of op waterstof rijdt.

In aanloop naar 2025 mogen steden zones aanwijzen waar alleen schone bestelbussen mogen rijden. In de jaren 2023 en 2024 trekt het kabinet daarom extra geld uit om de overstap naar zo’n elektrische of waterstofbestelbus voor de timmerman, pakketbezorger of glazenwasser aantrekkelijker te maken.

Bekijk ook: Allemaal elektrisch rijden: wat heeft dat voor gevolgen?

02:56
Allemaal elektrisch rijden: wat doet dat met de autobranche?