Prinsjesdag

Versprekingen Willem-Alexander in de troonrede: 'Hij was duidelijk gespannen'

21 september 2021 17:44 Aangepast: 21 september 2021 18:20
Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander sprak de troonrede vandaag niet vlekkeloos uit. Er zaten behoorlijk wat versprekingen in de tekst. Waren het zenuwen of iets anders? Volgens presentatietrainer David van der Meulen moeten we ook niet overdrijven. "Versprekingen horen er ook gewoon bij."

Ook koningshuisverslaggever Sander Paulus viel het op: de koning had deze troonrede meer versprekingen dan voorgaande jaren. "Er zaten naast wat kleine versprekingen ook een paar grotere tussen."

Zoals in het begin van de ruim twintig minuten durende troonrede. "De koning zei 'buitenlandse woningmarkt' in plaats van 'binnenlandse'. Hij herstelde zich wel direct door te zeggen: 'herstel'. Maar doordat die verspreking helemaal aan het begin zat, is het toch wel lastiger dan als je al een tijdje op stoom bent." We zetten een aantal foutjes op rij in deze video:

Niets menselijks is ook de koning vreemd. Versprekingen horen erbij. Maar waren het zenuwen of was hij afgeleid? Sander Paulus vindt het lastig gissen. "Je zou toch zeggen dat hij gewend is om voor een miljoenenpubliek te spreken. De Rijksvoorlichtingsdienst zal daar ook geen uitspraken over doen."

Tekstvaster geworden

Wel ziet de verslaggever dat de koning de laatste jaren een stuk tekstvaster is geworden. "De laatste jaren is hij daarin zichtbaar gegroeid. Hij krijgt natuurlijk ook genoeg ondersteuning. Al van jongs af aan wordt hij hierin begeleid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frits Wester: 'Vlakke troonrede illustreert noodzaak nieuw kabinet'

Hoe vaak Willem-Alexander de troonrede oefent, is niet bekend. "Hij zal ongetwijfeld geoefend hebben. Maar hoe lang en hoe vaak, ook daar worden geen uitspraken over gedaan."

Hoog in zijn adem

David van der Meulen van 'Speak to Inspire' geeft training in het voordragen van speeches. Ook hij hoorde redelijk wat versprekingen uit de mond van de koning. "Vooral in het begin. Je merkte dat de koning wat hoog in zijn adem zat en een droge mond had. Hij was duidelijk wat gespannen. Ga er ook maar aanstaan: voor zo'n zaal, in zo'n grote stoel met al die mensen voor je."

Volgens Van der Meulen herpakte de koning zich daarna enigszins. "Hij hield de rust en ging verder met het verhaal vertellen. Hij kwam daar ook wel beter in. Ook al waren er hier en daar versprekingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat heb jij onthouden van de troonrede? Doe de quiz

Dat de koning een verhaal voordraagt dat hij niet zelf heeft geschreven, maakt het ook lastiger om het foutloos voor te dragen. "Het is een lange lap tekst en ook vrij taaie stof. Dan is de kans op een versprekingen groter dan dat je het zelf schrijft."

Spot drijven

Daarbij ligt hij onder een vergrootglas. "Er zijn door sociale media heel veel middelen om de spot te drijven en elke verspreking te benoemen. Dat maakt het ook ingewikkelder. Hij zal zich daar ongetwijfeld ook van bewust zijn."

Er zijn allerlei trainingen om spanning en stress onder controle te houden. Maar het belangrijkst is volgens Van der Meulen toch wel relativering. Anders gezegd: versprekingen zijn zo erg als je ze zelf maakt. 

"Als je denkt dat elke verspreking erg is, ga je mee in de neerwaartse spiraal. En gaat je voordracht alleen maar slechter.  Als je denkt: zo erg is het niet, dan werkt dat positief en zul je vaak beter uit je woorden komen. En laten we wel zijn: erg is het niet. Het maak je juist ook menselijk. Een boodschap blijft overeind, ook met versprekingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de hele tekst van de troonrede 2021

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore