Prinsjesdag

Begroting ministerie van Onderwijs: alsnog 60 miljoen euro voor lerarenbeurs

21 september 2021 15:44
Beeld © ANP

Meer leraren kunnen aanspraak gaan maken op de lerarenbeurs. Het kabinet trekt hier toch nog 60 miljoen euro extra voor uit. Van het geld kunnen alsnog 1100 extra leraren een opleiding volgen met een beurs.

De Tweede Kamer had eerder dit jaar al besloten dat het geld er moet komen, omdat te veel leraren die een aanvraag deden buiten de boot vielen. In 2020 werden 2400 leraren afgewezen omdat het geld op was. Zij kregen later alsnog een beurs, maar dat sloeg een gat in het budget voor 2021.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat ook voor de komende studiejaren genoeg geld beschikbaar is voor 5000 jaarlijkse aanvragen. Het ministerie verwacht dat dit genoeg is voor alle kandidaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extraatje personeel op scholen met grote achterstanden door corona

Achterstanden door coronacrisis

Andere investeringen in het onderwijs waren al bekend. Zo komt er tot en met 2023 ongeveer 8,5 miljard euro vrij om achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis tegen te gaan. Dit zogeheten Nationaal Programma Onderwijs werd in februari gepresenteerd.

Vanuit dat programma kunnen scholen bijvoorbeeld meer begeleiding geven aan leerlingen. In het hoger onderwijs krijgen studenten 50 procent korting als ze dezelfde opleiding doen als vorig jaar. Ook wordt de ov-kaart voor studenten met studievertraging verlengd met maximaal 12 maanden.

Verder had het kabinet al geld aangekondigd om het lerarentekort en de werkdruk op scholen tegen te gaan. De afgelopen vier jaar is daar structureel 800 miljoen euro voor uitgetrokken en eenmalig 360 miljoen. De komende jaren gaat hier ook meer geld naartoe, met vanaf 2025 jaarlijks 430 miljoen euro.

In het hoger onderwijs zijn steeds hogere studentenaantallen: ter compensatie daarvoor heeft het kabinet 645 miljoen euro structureel vrijgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljarden voor onderwijs: 'Lerarentekort wordt er alleen maar groter door'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore