Prinsjesdag

Frits Wester: 'Vlakke troonrede illustreert noodzaak nieuw kabinet'

21 september 2021 14:57
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en op de voorgrond premier Rutte. Beeld © ANP

Politiek commentator Frits Wester zag vandaag vooral een vrij vlakke troonrede, waarin koning Willem-Alexander uiteenzette wat de plannen zijn van het demissionaire kabinet. "Problemen genoeg om te benoemen, maar het komt nu wel op oplossingen aan."

"Het was een vrij vlakke troonrede waarbij alle grote problemen wel worden genoemd. Het klimaat, stikstof, woningbouw kwamen allemaal aan de orde. En natuurlijk ook corona, en dan vooral de immateriële kant van de coronacrisis, zoals kwaliteit van leven. Dat kon op zich ook niet heel anders omdat we nog te maken hebben met een demissionair kabinet. Maar je merkt ook, luisterend naar de deze troonrede, dat de urgentie om snel te komen tot een nieuw missionair kabinet, in welke vorm dan ook, heel groot is. Want problemen genoeg om te benoemen, maar het komt nu wel op oplossingen aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning in troonrede: Nederland is en blijft een goed land om in te leven

Koning Willem-Alexander was ook positief in zijn toespraak. "De koning benadrukte nog een keer dat Nederland een goed land is om te leven. Dat is met andere woorden de bekende uitspraak van Rutte dat Nederland een heel gaaf land is."

Aandacht voor de rechtsstaat

Er viel Wester ook iets op. "Opvallend was ook dat er veel aandacht was voor de rechtsstaat. Waarbij alles wat fout is gegaan in de toeslagenaffaire ook werd benoemd. Er werd aangegeven dat de problemen met de gedupeerden nog lang niet zijn opgelost. Maar ook de bedreigingen van de rechtstaat, zoals de georganiseerde misdaad die Nederland in z’n greep houdt. Daarbij werd ook de brute moord op Peter R. de Vries aangehaald."

"Tegelijkertijd was dat opvallend omdat hoewel een moord met een hele andere achtergrond, die op politicus Pim Fortuyn in 2002, destijds niet werd benoemd in de troonrede. Dat kwam het toenmalige kabinet Balkenende op veel kritiek te staan."

Koning Willem-Alexander: 'Overheid heeft mensen onrecht aangedaan'

Koning Willem-Alexander zegt in zijn troonrede dat hij vindt dat de overheid mensen in de toeslagenaffaire 'letterlijk en figuurlijk onrecht heeft aangedaan'. Ook noemt de koning de georganiseerde misdaad meedogenlozer en gewelddadiger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore