Na presentatie miljoenennota

Algemene Politieke Beschouwingen: waar moet je op letten?

22 september 2021 05:59 Aangepast: 22 september 2021 15:41
De Tweede Kamer debatteert met Rutte over de nieuwe begroting. Beeld © ANP

Vandaag en morgen is het belangrijkste debat van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen. Daarin bespreken de leiders van de politieke partijen de ideeën van het kabinet in de nieuwe begroting. Waar moet je op letten volgens politiek commentator Frits Wester? Wie zijn de interessante sprekers, en let hij ook op lichaamstaal?

Frits, waar kijk je naar uit vandaag?

Vooral naar hoe de partijen VVD, D66, en CDA elkaar gaan bejegenen. In hoeverre wordt wel of niet zichtbaar dat deze partijen serieus met elkaar willen gaan samenwerken in een nieuw kabinet? Zien we iets van toenadering en vertrouwen of juist niet? En natuurlijk: hoe stellen de andere partijen in het grote midden, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, zich op? Is er een begin van bereidheid om vanuit de oppositie samen te werken met het mogelijke nieuwe minderheidskabinet?

Op wie ga je speciaal letten?

Eigenlijk op alle hoofdrolspelers uit de genoemde partijen. Maar ook op Geert Wilders, de voorman van de grootste oppositiepartij, de PVV.

Sigrid Kaag gaat niet spreken, dat doet Rob Jetten, is dat jammer?

Ik vind het heel begrijpelijk. Ze heeft deze begroting nog zelf mee opgesteld. Ook al is ze geen minister meer, ze zit nog steeds met die dubbelrol. Als ze nog minister was geweest, zou ze ook niet namens D66 het woord hebben gevoerd. Voor het debat is het natuurlijk wel heel jammer. We gaan natuurlijk wel op haar letten, ze zit wel in de Kamerbankjes. Hoe reageert ze non-verbaal, weet Wilders haar toch te prangen en uit te dagen. Dat soort dingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat stelt Prinsjesdag voor met een demissionair kabinet?

Wat verwacht je van het debat?

Ik verwacht dat het meer over de formatie en het nieuwe regeerakkoord zal gaan dan om de ingediende begroting. Daarbij zal het natuurlijk vooral gaan over de grote problemen die om snelle aanpak vragen. Zoals klimaat, stikstof en de woningmarkt.

Gaat er veel veranderen?

Nu nog niet, daarvoor is het echt wachten op een nieuw regeerakkoord waarin de grotes keuze gemaakt moeten worden. Vandaag zijn het vooral de inleidende beschietingen.

Hoe denk je dat Mark Rutte het gaat doen?

Op zijn bekende wijze. Waarbij hij vooral een open houding zal aannemen naar partijen die hij straks als leider van een minderheidskabinet  – want dat is nog steeds het streven – heel hard nodig heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA en GroenLinks willen niet over begroting praten met VVD'er Sophie Hermans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore