Compensatie gedupeerden

Kosten toeslagenaffaire lopen op tot 5 miljard euro

21 september 2021 12:16 Aangepast: 21 september 2021 12:24
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

Komend jaar trekt het kabinet nog eens 1,1 miljard euro uit voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Dat blijkt uit bijlagen bij de begroting voor 2022 die RTL Nieuws heeft ingezien. De totale kosten komen daarmee op 5 miljard euro.

Compensatie van gedupeerden en kwijtschelden van private schulden kost dit jaar al bijna 900 miljoen euro. In 2022 is daar nog eens 650 miljoen voor gereserveerd.

Om alle dossiers van gedupeerden te behandelen is een aparte dienst opgericht: de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Daar werken inmiddels honderden mensen. De personele kosten lopen volgend jaar op tot bijna 300 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afhandeling toeslagenaffaire loopt opnieuw vast, slachtoffers in geldnood

Ook in de jaren na 2022 verwacht het kabinet nog honderden miljoenen euro’s per jaar kwijt te zijn aan de toeslagenaffaire. Tot 2026 is daar jaarlijks een bedrag van zo'n 300 miljoen euro voor gereserveerd.

Verder is een flink bedrag apart gezet voor compensatie van mensen bij wie onterecht andere toeslagen zijn stopgezet, zoals de huur- of de zorgtoeslag. Volgens eerdere berichten van de Belastingdienst zouden zeker 20.000 mensen op deze manier zijn gedupeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore