Vastgelopen formatie

PvdA en GroenLinks willen niet over begroting praten met VVD'er Sophie Hermans

20 september 2021 18:23 Aangepast: 20 september 2021 18:26
Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Jesse Klaver (Groenlinks) en Lilianne Ploumen (Pvda) vanochtend bij informateur Mariette Hamer. Beeld © ANP

GroenLinks en PvdA voelen er niets voor om met VVD'er Sophie Hermans te onderhandelen over extra investeringen voor de begroting voor volgend jaar. Gisteren kondigde VVD-leider Mark Rutte een plan daarvoor aan. "We gaan niet in achterkamertjes praten over steun voor beleid", laat Jesse Klaver (GroenLinks) weten.

Ook dit weekend kwam er tijdens de heisessie op een landgoed in Hilversum geen doorbraak in de vastgelopen formatie. Het enige resultaat was dat er gekeken ging worden of sommige partijen bereid zijn om de begroting voor volgend jaar aan te passen en te steunen.

Rutte zei dat VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans op zoek zou gaan naar partijen in het 'politieke midden', zoals PvdA en GroenLinks, om te zoeken naar die steun voor de begroting en extra plannen.

Weinig zin

Maar de linkse partijen PvdA en GroenLinks gooien de deur daarvoor vandaag dicht. Tijdens een speciaal persmoment laten de twee partijen weten daar geen zin in te hebben: "We gaan niet achter de schermen praten en onderhandelen met Sophie Hermans. Als we dat doen, doen we dat gewoon in de Tweede Kamer", zei Jesse Klaver (GroenLinks).

De ChristenUnie laat weten zich wel constructief te willen opstellen.

Dit is waarom eigenlijk niemand een minderheidskabinet wil

We krijgen misschien een minderheidskabinet. Dat dat niet ideaal is, daarover is iedereen het wel eens, maar het is zo'n beetje de laatste overgebleven optie. Waarom zit niemand echt te wachten op zo'n minderheidskabinet?

De PvdA en GroenLinks komen met eigen voorstellen om de begroting aan te passen, zei Klaver. "Wij willen voorkomen dat het een verloren jaar wordt, dat 2022. En daar lijkt het nu wel op met die falende formatie", vulde PvdA-leider Ploumen aan.

Schande

GroenLinks en PvdA haakten eerder al af in de formatie omdat de twee partijen elkaar niet los willen laten. VVD en CDA willen juist maar met één van de twee partijen onderhandelen, maar niet met allebei.  

Daardoor zijn de gesprekken over de formatie van een meerderheidskabinet vastgelopen. Informateur Johan Remkes probeert nu een minderheidscoalitie te formeren.

Op de vraag of er nieuwe verkiezingen moeten komen, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Dat zou een schande zijn".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weekend op de hei heeft niet gezorgd voor een doorbraak in de formatie

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore