Weg van het Binnenhof

Weekend op de hei heeft niet gezorgd voor een doorbraak in de formatie

19 september 2021 12:20 Aangepast: 19 september 2021 12:34
Beeld © ANP

Het weekend weg van het Binnenhof, dat de partijleiders van VVD, CDA en D66 samen met informateur Johan Remkes hebben gehouden op een landgoed in Hilversum, heeft geen doorbraak opgeleverd in de kabinetsformatie. "We hebben uitstekende gesprekken gehad, maar geconcludeerd dat wij nog niet uitgesproken zijn", zei Remkes.

Informateur Remkes nam het initiatief voor het overlegweekend na een turbulente week in Den Haag. Met het aftreden van ministers Sigrid Kaag (D66) en Ank Bijleveld (CDA) was de druk om een nieuw kabinet te vormen nog verder toegenomen.

Door de crisisweek voelden veel betrokkenen nog meer urgentie om eindelijk stappen te zetten in de formatie, een halfjaar na de verkiezingen. "Iedereen beschouwt het echt als belangrijk dat er snel een kabinet komt", zei demissionair premier Rutte gisteren.

Minderheidskabinet

Tegelijkertijd veroorzaakte het opstappen van Kaag en Bijleveld 'veel politieke pijn', en heeft het de gesprekken bemoeilijkt, zegt informateur Remkes.

Het 'weekendje op de hei' moest voor een doorbraak zorgen en de eerste stap zijn in de vorming van een minderheidskabinet. Maar die doorbraak is er nog niet.

Komende week liggen de gesprekken bovendien stil, vanwege Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Volgende week maandag praten de partijen verder, zegt Remkes. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kopstukken VVD, D66, CDA voor gespannen formatieweekend op de hei

Volgens de partijleiders zijn er dit weekend 'ingewikkelde gesprekken' gevoerd, en is er ook stilgestaan bij de 'heftige week' in Den Haag. "De sfeer is goed, maar het is wel heftig wat er gebeurd is", zei Rutte. "We hebben als kabinet een zware tik van de Kamer gekregen."

De komende week willen VVD, CDA en D66 wel alvast afspraken maken met andere partijen over de regeringsplannen voor 2022, die op Prinsjesdag gepresenteerd worden. De waarnemend fractievoorzitter van de VVD, Sophie Hermans, gaat daarvoor met de partijen in gesprek.

Verzuurde verhoudingen

De formatie verliep de afgelopen maanden stroef. Onderhandelingen met GroenLinks en de PvdA, die alleen samen willen regeren, mislukten, en ook gesprekken over een nieuw kabinet met de ChristenUnie liepen op niks uit.

De vorige informateur, Mariette Hamer, noemde het proces 'zeer onbevredigend'. De verhoudingen tussen de partijen zouden tijdens de onderhandelingen zijn 'verzuurd'.

Uiteindelijk werd oud-minister Johan Remkes aangesteld informateur. Remkes staat bekend als 'puinruimer': hij is er in zijn carrière verschillende keren in geslaagd om bestuurlijke crisissen op te lossen.

Bekijk ook: deze ministers verlieten Rutte III

Niet alleen Kaag en Bijleveld stapten op: het kabinet Rutte III onderweg meer ministers verloren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore