Ga naar de inhoud
Na stemming in Kamer

Minister Bijleveld 'werd compleet verrast door aftreden Kaag'

Sigrid Kaag, Ank Bijleveld en Mark Rutte na het debat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Minister Ank Bijleveld van Defensie werd gisteravond in de Tweede Kamer 'compleet verrast' door het aftreden van haar collega Kaag (Buitenlandse Zaken). Ze werd erdoor overvallen, vertelt ze.

"Alleen Mark Rutte wist wat Kaag van plan was", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Maar Kaag had hem gevraagd tegen niemand iets te zeggen. Bijleveld zei net tegen me dat ze van helemaal niks wist." 

Rutte geeft toe dat Kaag hem in vertrouwen nam en dat zij vroeg haar aftreden stil te houden. "Daar heb ik mij aan gehouden, dat vertrouwen wilde ik niet breken", zei hij vanavond in Londen na afloop van een diner met de Britse premier Johnson.

Motie van afkeuring

Gisteren stemde een Kamermeerderheid voor een motie van afkeuring tegen de twee ministers die verantwoordelijk waren voor de chaotische evacuatie uit Afghanistan. Vooraf was al duidelijk dat die motie het waarschijnlijk zou halen.

Onrust
Lees ook:
Onrust binnen CDA over aanblijven Bijleveld na vertrek Kaag

Wester: "Bijleveld had verwacht dat ze na de stemming met Kaag zou overleggen, omdat de motie tegen hen beiden was gericht. Maar Kaag stond direct op en maakte haar aftreden bekend."

Dat de ene minister wél en de andere minister niet aftrad, leidde tot veel discussie. Bijleveld zelf concludeerde vanmiddag dat door die discussie haar positie onhoudbaar was geworden en trad daarom ook af, ook al was ze graag doorgegaan. "Binnen het CDA nemen ze dit D66 zeer kwalijk."

Bekijk ook: Bijleveld stapt toch op

01:03