Ga naar de inhoud
'Met opgeheven hoofd'

Respect en begrip in Kamer voor aftreden Kaag

Minister Kaag vanavond na het bekendmaken van haar aftreden. Beeld © ANP

Verschillende partijen hebben hun begrip en respect uitgesproken voor het besluit van Sigrid Kaag om af te treden als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dat deed zij nadat een motie van afkeuring was aangenomen vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan.

Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt, heeft 'veel respect' voor het aftreden van Kaag. GroenLinks-leider Jesse Klaver tweet dat Kaag 'met opgeheven hoofd' haar verantwoordelijkheid neemt voor het optreden van Nederland in Afghanistan. Dat noemt hij 'een groot contrast met andere verantwoordelijken'. Demissionair defensieminister Ank Bijleveld, tegen wie ook een motie van afkeuring werd aangenomen, zei een andere afweging te maken en te blijven.

PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen meldt eveneens dat ze 'groot respect' ervoor heeft dat Kaag 'verantwoordelijkheid neemt voor haar rol. De PvdA is haar dank verschuldigd voor haar inzet voor Nederland en de wereld', twittert ze. De twee moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld waren juist opgesteld door PvdA-Kamerlid Kati Piri.

Waardige tegenstander

Ook Wybren van Haga (Groep van Haga) en Caroline van der Plas (BBB), die vaak kritisch over haar waren, spreken zich positief uit over Kaag. Van Haga zegt 'zelden zo'n waardige tegenstander' te hebben ontmoet en heeft 'diep respect' voor Kaag. 

Demissionair
Lees ook:
Demissionair minister Kaag stapt op na motie van afkeuring

Van der Plas wenst haar 'veel sterkte en succes'. Overigens vindt zij het wel een 'terecht besluit' van de D66-politica om te vertrekken als minister. SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt het eveneens een terecht besluit dat Kaag opstapt. Hij had zelf geen vertrouwen meer in haar, maar zijn motie van wantrouwen werd verworpen.

Blijft aan als partijleider

PVV-leider Geert Wilders wijst erop dat ze ondanks haar stap nog wel als D66-fractievoorzitter dit weekend zal 'onderhandelen met Rutte en Hoekstra, dus met een beetje pech is ze voor Kerst vicepremier en verandert er helemaal niks want de laffe elite durft nieuwe #verkiezingen niet aan'.

Kaag treedt af als minister, maar blijft nog wel partijleider van D66. Ze trad in 2017 aan in het kabinet als minister voor Buitenlandse Handel, en volgde eerder dit jaar Stef Blok op als minister van Buitenlandse Zaken. Deze functie noemde ze vandaag 'een prachtambt en een roeping':

Sigrid Kaag stapt op: 'Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden'

00:33