Na debat Afghanistan

Minister Bijleveld blijft aan na motie van afkeuring

16 september 2021 17:12 Aangepast: 16 september 2021 19:55
Minister van Defensie Ank BIjleveld. Beeld © ANP

Minister van Defensie Ank Bijleveld stapt niet op als een Kamermeerderheid een motie van afkeuring tegen haar steunt. Dat zegt CDA-minister Bijleveld desgevraagd tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

"Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn", zegt Bijleveld.

Tolken

Na een lang en fel debat over de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan diende PvdA-Kamerlid Kati Piri een motie van afkeuring in tegen Bijleveld. Zij heeft volgens de Kamer niet tijdig werk gemaakt van het in veiligheid brengen van tolken die in het verleden werkten voor de Nederlandse missie in dat land.

De Tweede Kamer drong daar de afgelopen maanden herhaaldelijk op aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer steunt moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld om evacuatie Afghanistan

Motie tegen Kaag

Een tweede motie van afkeuring betrof de manier waarop het kabinet de uiteindelijke evacuatie heeft uitgevoerd en de Kamer daarover heeft geïnformeerd. Pas toen de Taliban de hoofdstad Kabul hadden ingenomen, werd inderhaast een luchtbrug opgezet. Lang niet iedereen kon op tijd worden geëvacueerd. De Kamer houdt Kaag daar eindverantwoordelijk voor.

De moties werden ondertekend door twaalf oppositiepartijen, maar niet door de PVV en Forum voor Democratie. Maar die twee partijen hebben allebei laten weten dat zij voor zullen stemmen. Daarmee is een meerderheid voor. Of de moties het daadwerkelijk halen, is afhankelijk van de opkomst bij de hoofdelijke stemming.

De Kamer zal vanavond stemmen over de moties.

Motie van afkeuring

Een motie van afkeuring is minder vergaand dan een motie van wantrouwen. Bij die laatste treedt een bewindspersoon af, omdat er niet genoeg vertrouwen meer is. Bij een motie van afkeuring wordt het gevoerde beleid afgekeurd.

Premier Mark Rutte kreeg eerder dit jaar vanwege het schandaal rondom de formatie en toen nog CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een motie van afkeuring aan zijn broek, maar bleef aan. Kaag zei bij die gelegenheid dat zij zelf haar conclusies zou hebben getrokken. Of ze dat nu ook doet is nog niet duidelijk. Bekijk haar eerdere uitspraak hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore