Coronadebat

PVV verwijt VVD coronatoegangsbewijzen te steunen

16 september 2021 13:43
PVV-leider Geert Wilders. Beeld © ANP

De VVD en PVV zijn aan het begin van het coronadebat gebotst over de coronatoegangsbewijzen, die vanaf 25 september nodig zijn om bijvoorbeeld naar de horeca en theater te gaan. PVV-leider Geert Wilders vindt dat er sprake is 'van 100 procent drang en ook indirecte dwang'.

Een verplicht toegangsbewijs is volgens Wilders in strijd met twee moties die de Tweede Kamer eerder had aangenomen, waarin werd uitgesproken dat er geen sprake mag zijn van dwang of drang bij het vaccineren.

Testen als alternatief

Maar volgens VVD-Kamerlid Aukje de Vries is de maatregel in lijn met de moties en ook goed uitlegbaar, onder meer omdat testen voor toegang een alternatief is en gratis blijft.

Ook vindt de VVD'er dat anders een grote groep mensen die wel gevaccineerd is, benadeeld wordt door een kleine groep mensen die niet geprikt is. Wilders vindt het niet te billijken dat mensen "drie keer per week een stok in hun neus" zouden krijgen om toegang te krijgen. Ook onder meer DENK en de Groep Van Haga zijn het niet eens met de toegangsbewijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Dertig seconden, zo gepiept': deze landen gingen ons voor met de coronapas

Vragen over maximale capaciteit

De Vries vindt het juist belangrijk dat veel mensen meer ruimte krijgen nu ook de 1,5 meter wordt afgeschaft en ook dat ondernemers meer mensen kunnen toelaten. Dat is volgens haar het doel voor de liberalen en niet de verhoging van de vaccinatiegraad, omdat meer mensen zich nu wel zouden laten vaccineren.

Wel heeft ze nog vraagtekens bij de 75 procent maximale capaciteit in binnenruimtes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: coronabewijs is tijdelijk, testen voor toegang voorlopig gratis

Keuze tussen pas of 1,5 meter

SGP'er Chris Stoffer vindt dat ondernemers de keuze zouden moeten krijgen, tussen het gebruik van toegangsbewijzen en het handhaven van de 1,5 meter.

De VVD is daar niet principieel tegen, maar twijfelt of dat uitvoerbaar en handhaafbaar is, zei De Vries. Ze wil ook van het kabinet weten welke afspraken met gemeenten en politie zijn gemaakt om de maatregel te handhaven. Ze laakte dat sommige burgemeesters al aangeven dat ze dit niet actief zullen doen en vindt dat hier geen extra geld meer naar toe moet. Onder anderen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet zich al op die manier uit.

De Jonge: 'Voorbereiden op breed invoeren van coronapas'

Mensen die straks naar een café, museum, bioscoop of terras willen, moeten bij de ingang mogelijk laten zien dat ze gevaccineerd zijn of dat ze een negatieve coronatest hebben.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore