'Klemmende hulpverzoeken' genegeerd

'Kabinet stelde evacuatie personeel ambassade Kabul keer op keer uit'

15 september 2021 10:10
Afghanen die het wel gelukt is om op het vliegveld in Kabul te komen, staan te wachten op hun vlucht. Beeld © AFP

Ambassadepersoneel in Kabul heeft het kabinet al maanden voordat de stad in handen kwam van de taliban gevraagd om voorbereidingen te treffen om lokale ambassademedewerkers te kunnen laten vertrekken. Toch stelde het kabinet de evacuatie maandenlang uit.

Dat blijkt uit correspondentie tussen Kabul en Den Haag, die de Volkskrant in bezit heeft

De krant spreekt van 'herhaalde klemmende hulpverzoeken' vanuit de Nederlandse diplomatieke post in Kabul. De eerste verzoeken werden al in het voorjaar van 2020 gedaan, maar het kabinet bleef het onderwerp vooruit schuiven.

Het kabinet weigerde vlak voor de val van Kabul zestig inwonende en afhankelijke familieleden die niet tot het 'kerngezin' van het ambassadepersoneel behoorden, naar Nederland te halen. Volgens de Volkskrant kreeg de ambassade te horen dat slechts drie mensen van de lijst mee mochten. De ambassade mocht zelf kiezen welke drie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ookL

Vliegtuig met 13 Nederlanders vanuit Kabul aangekomen in Qatar

Ambassadeur Caecilia Wijgers weigerde die keuze te maken. Zij probeerde op 13 augustus het kabinet op andere gedachten te brengen, maar dit lukte niet, schrijft de krant.

Het besluit om lokale medewerkers in veiligheid te brengen werd uiteindelijk pas twee dagen voor de val gemaakt. Daardoor lukte het niet of nauwelijks om personeel op tijd te evacueren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore