Ga naar de inhoud
Door het stof

Persoonlijk excuus kabinet aan gedupeerden toeslagenaffaire: 'Veel leed veroorzaakt'

Van Huffelen biedt excuses aan. Beeld © ANP

Tweehonderd gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen binnenkort een brief in de bus met persoonlijke excuses van premier Mark Rutte en staatssecretaris Alexandra van Huffelen. “Als je iets fout doet, moet je excuses aanbieden”, zegt Van Huffelen in een toelichting.

Voordat de brieven worden verstuurd worden de ouders gebeld om er zeker van te zijn of ze er behoefte aan hebben. Als de excuusbrief een succes is, is de bedoeling dat alle gedupeerden er een krijgen.

'Ik
Lees ook:
'Ik wíl niet meer vernederd worden. Door niemand meer'

Onbetrouwbare overheid

In de brief schrijft het kabinet dat mensen geen fraudeur zijn, en dat de Belastingdienst fouten heeft gemaakt in de manier van werken. “We hebben veel leed veroorzaakt en veel ouders boos gemaakt”, zegt Van Huffelen in een videoboodschap waarin ze de excuusbrief toelicht. “We hebben ons als een onbetrouwbare overheid gedragen, met alle gevolgen vandien.”

“Met de compensatie en deze brief halen we het door ons aangericht leed niet weg”, vervolgt Van Huffelen. “Maar het kan wel helpen, hopen we, met de opbouw van een nieuw leven.”

Premier
Lees ook:
Premier Rutte biedt gedupeerden toeslagenaffaire excuses aan

Aangedane leed

Het is niet de eerste keer dat het kabinet sorry zegt tegen gedupeerden van de toeslagenaffaire. Anderhalf jaar geleden deden premier Rutte dit ook al in een gesprek met ouders. Bij de val van het kabinet begin dit jaar herhaalde Rutte dit.

De verantwoordelijke staatssecretarissen Van Huffelen en haar voorganger Menno Snel boden eerder ook al excuses aan voor al het aangedane leed. “Dat kan ik nooit meer goedmaken. Hoe royaal de compensatieregeling ook wordt”, zei Snel in een pittig toeslagendebat eind 2019 al.