VVD blijft populair

Peiling: Omtzigt bij verkiezingen tweede partij van Nederland

12 september 2021 11:33
Archieffoto Pieter Omtzigt

Mochten er op dit moment verkiezingen zijn, dan zou Pieter Omtzigt met een eigen partij 25 zetels halen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond. Hij zou dan de tweede partij van Nederland zijn, na de VVD. De partij van Rutte blijft ondanks de stroeve formatie erg populair.

Het is natuurlijk een hypothetische vraag, want Omtzigt heeft onlangs aangekondigd nog niet bezig te zijn met de oprichting van een nieuwe partij en ook van verkiezingen is nog geen sprake. Voorlopig gaat de voormalig CDA'er onafhankelijk door als Groep Omtzigt. 

Toch laat het zie hoe populair het Kamerlid is. Bij een peiling van Maurice de Hond komt hij op 25 zetels, terwijl het CDA er 9 verliest en uitkomt op nog maar 6 zetels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omtzigt gooit deur voor CDA definitief dicht: 'Ik kan niet anders'

Alleen de VVD van Mark Rutte is populairder dan Omtzigt. Die partij zou 3 zetels winnen vergeleken met het huidige aantal en uitkomen op 37 zetels. De kiezers lijken de VVD het gerommel rondom de kabinetsformatie dus niet aan te rekenen, want de partij van Rutte blijft met afstand de grootste. 

Formatie in het slop

Een halfjaar na de verkiezingen is er nog geen zicht op een nieuw kabinet, waardoor er nu serieus werk gemaakt wordt van een minderheidscoalitie. Kaag heeft laten weten niet verder te willen met de ChristenUnie en VVD en CDA hebben vorige week aangegeven niks te zien in een kabinet met PvdA en Groenlinks. Kaag haalde daarop hard uit naar haar beoogd coalitiepartner. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte wil niet reageren op uithaal Kaag

De kiezers van D66 lijken minder te spreken over het verloop van de kabinetsformatie, want die partij zou bij verkiezingen 5 zetels verliezen en uitkomen op 19 zetels. 

Nieuwe verkiezingen 

Inmiddels is meer dan de helft van de respondenten van de peiling van De Hond voor nieuwe verkiezingen. 54 procent geeft aan dat te zien zitten, tegenover 44 procent vorige week. Bij nieuwe verkiezingen lijken er nog wel veel zwevende kiezers te zijn. "Nog maar 63 procent noemt op dit moment dezelfde partij van voorkeur als die ze bijna zes maanden geleden hebben gestemd", staat er op de site van De Hond. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore