CU, CDA en GroenLinks:

'Isolatie huizen gaat te traag en is voor velen onbetaalbaar'

13 september 2021 04:27 Aangepast: 13 september 2021 05:00
Isolatie van spouwmuren Beeld © ANP

De isolatie van woningen in Nederland gaat veel te langzaam en is nu voor veel mensen onbetaalbaar. Als het op de huidige manier doorgaat duurt het tot het jaar 2100 voor alle huizen goed zijn geïsoleerd. Dat concluderen de politieke partijen ChristenUnie, CDA en GroenLinks uit eigen berekeningen.

Deze partijen willen dat snel werk wordt gemaakt van een Nationaal Isolatieprogramma. Vandaag presenteren zij samen met een groot aantal maatschappelijke partijen een manifest met maatregelen die er toe kunnen bijdragen dat de isolatie sneller, slimmer en socialer gaat.

Te hoge drempel

Nederland telt nu 2,7 miljoen huizen die slecht zijn geïsoleerd. Volgens de drie politieke partijen zijn de subsidieregelingen voor woningeigenaren een te hoge drempel om over te gaan op isolatie. Probleem is dat de regelingen vooral interessant zijn voor mensen die genoeg geld hebben om de kosten voor te schieten. Subsidie wordt namelijk pas na uitvoering van de werkzaamheden verstrekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te weinig huizen, te hoge huren, te veel macht huisjesmelkers: hier draait het woonprotest om

Tegoedbonnen

Het is een van de zaken waar de partijen verandering in willen brengen. Zij willen dat er een systeem komt met tegoedbonnen die de overheid verstrekt. Daarmee kunnen dan de isolatiewerkzaamheden worden gefinancierd. Zo kunnen ook mensen met weinig eigen kapitaal aan de slag met hun tochtige woningen.

Verder pleiten ze onder meer voor de komst van isolatieteams die bewoners actief benaderen en ondersteunen. De partijen willen dat er een systematische aanpak komt en willen beginnen met de slechtste huizen. Ook pleiten zij voor het opleiden van voldoende vakmensen om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders wachten met huis verduurzamen: 'Goedkoper in de toekomst?'

Klimaatakkoord

Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat de isolatie van woningen in Nederland drie keer zo snel gaat. Dat is nodig omdat in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen duurzaam moeten zijn.

Het is een van de redenen dat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en GroenLinks-leider Jesse Klaver ruim een jaar geleden het kabinet opriepen te komen met een nationaal isolatieprogramma. Hun motie haalde een meerderheid in de Tweede Kamer, maar er gebeurde tot op heden niks mee. 

Coalitie

De drie politieke partijen hebben een coalitie gevormd met een groot aantal maatschappelijke partijen. Het gaat om de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie, Natuur en Milieu, de Consumentenbond, Bouwend Nederland, Energie Nederland, Techniek Nederland en de koepel van erkende isolatiebedrijven VENIN. Gezamenlijk presenteren zij vandaag hun manifest. Ze hopen dat nog veel meer partijen zich bij de coalitie aansluiten.

Het manifest moet vooral worden gezien aan een oproep aan het toekomstige kabinet om de portemonnee te trekken voor woningisolatie. Het huidige demissionaire kabinet gaat de boel niet meer op de schop gooien. Een nationaal isolatieprogramma gaat miljarden aan overheidsgeld vergen.

Bekijk ook: duizenden demonstranten op de been voor woonprotest

Het Westerpark in Amsterdam stond gisteren vol met ruim 15.000 demonstranten. Het protest was bedoeld om aandacht te vragen voor de wooncrisis. "Ik kan nergens heen, er is gewoon geen plek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore