Gerommel in partij

CDA-congres: kritiek op partijtop, applaus voor vertrokken Omtzigt

11 september 2021 14:43 Aangepast: 11 september 2021 14:53
Wopke Hoekstra op het CDA-congres Beeld © ANP

Op het CDA-congres dat vandaag wordt gehouden in Den Bosch klinkt er van CDA-leden harde kritiek op de partijtop.

Tijdens een vragensessie met interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en Liesbeth Spies, die de verkiezingsnederlaag evalueerde, eisen veel leden tekst en uitleg over het handelen van de partij in de afgelopen periode. Een deel van de sprekende CDA'ers spreekt ook waardering uit voor het werk van de partijtop.

Een opmerking over het behoud van boeren kan op luid applaus rekenen uit de zaal. Een deel van de leden klapt ook voor een oproep tot 'directe excuses van het partijbureau aan de geweldige man Pieter Omtzigt'. Anderen benadrukken juist dat 'de partij boven de persoon' gaat. 

Lokale fracties merken het 'als de toppers fouten maken', zegt een CDA'er over het gerommel in de top van de partij. Er is ook kritiek dat fractie en leider Hoekstra, 'haaks' zouden handelen op hoe het CDA zich volgens het jongste visiedocument zou moeten opstellen. Een CDA'er laakt de 'heel andere accenten' die het team rond partijleider Wopke Hoekstra heeft gelegd in de verkiezingscampagne, nadat Hugo de Jonge als lijsttrekker was gestopt.

'Nu Doorpakken'

Ook de campagneslogan 'Nu Doorpakken' wordt gehekeld. Een aantal CDA'ers vindt deze kreet nietszeggend. "Waarom moesten we zo nodig doorpakken met een flink gewijzigd verkiezingsprogramma?"  Anderen zeggen dat het CDA beter kan doorpakken in de kabinetsformatie.

Hoekstra's omstreden schaatsrondjes in Thialf, waar hij volgens de toen geldende coronaregels helemaal niet had mogen zijn, worden eveneens genoemd als voorbeeld van 'fundamentele fouten' die de politiek leider in de campagne maakte.

Een CDA'er die oproept om op basis van de inhoud te gaan praten met de PvdA en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet, oogst daarmee een bescheiden applaus. De Tweede Kamerfractie van de partij sluit onderhandelingen met het 'linkse blok' van PvdA en GroenLinks juist uit.

Zorgen over partij

Binnen de partij zijn er veel zorgen over de toekomst van de partij. Politiek commentator Frits Wester: "Het CDA is al tien jaar niet meer de grootste partij in de Tweede Kamer. Het is ook niet de tweede partij van het land, maar slechts de vierde. En in de peilingen staat het CDA er op dit moment nog veel beroerder voor. Het zou gek zijn als je je dan geen zorgen zou maken."

"Wat je wel proeft in gesprekken met hoofdrolspelers is dat de paniek en chaos van voor de zomer, voorzichtig plaats aan het maken is voor meer rust en en stabiliteit om van daaruit weer een weg naar boven te zoeken."

Lees hier meer uitleg van Frits Wester

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe gaat het CDA zichzelf opnieuw uitvinden? 'Verwacht geen vrolijk congres'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore