Ga naar de inhoud
Onbegrijpelijk en pijnlijk

Woede en verbazing in Kamer over vastlopen afhandeling toeslagenaffaire

Beeld © ANP

Het is onbegrijpelijk, pijnlijk en zorgelijk dat de afhandeling van de toeslagenaffaire weer vertraging oploopt. Dat vindt de Tweede Kamer. Ernstig gedupeerde ouders moeten maanden wachten op de afhandeling van hun zaak. En komen zo opnieuw in de financiële problemen.

Uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw blijkt dat er opnieuw schrijnende situaties dreigen te ontstaan, zoals huisuitzettingen.  Het gaat om een eerste groep van zo’n driehonderd ouders die door de Belastingdienst eerder zijn erkend als slachtoffer in de toeslagenaffaire en in aanmerking kwamen voor de compensatie van 30.000 euro.

Deze eerste groep is nu in afwachting van een beoordeling door de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Die externe commissie moet de dienst Toeslagen adviseren over compensatie voor extra materiële en immateriële schade. Die ontstond door verlies van banen, huisuitzettingen en opeenstapeling van schulden. Dit gebeurde nadat toeslagen voor kinderopvang werden stopgezet en grote bedragen werden teruggevorderd.

Afhandeling
Lees ook:
Afhandeling toeslagenaffaire loopt opnieuw vast, slachtoffers in geldnood

45 zaken afgehandeld

De 30.000 euro die de eerste groep als compensatie heeft gekregen, is in veel gevallen onvoldoende. Verwacht wordt dat een deel van de meer dan 45.000 slachtoffers zich bij de commissie zal melden voor vergoeding van de extra schade. De commissie is voor de zomer uitgebreid met medewerkers en juristen, maar nog altijd is het werk van de CWS in de 'opbouwfase'. Tot nu toe zijn 45 zaken afgehandeld.

CDA-Tweede Kamer Inge van Dijk noemt het 'zeer zorgelijk' dat de problemen zich alleen maar op lijken te stapelen. "Ondanks dat de Kamer keer op keer heeft gevraagd de samenwerking beter in te richten, knelpunten op te lossen en ouders die in acute problemen zitten snel te helpen. Waar is de beloofde menselijke maat? Ik wil dinsdag van de Staatssecretaris weten welke uitweg zij uit deze misère ziet."

Ook PvdA'er Henk Nijboer noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet gedupeerden zo lang laat wachten. "Zo komen ze steeds dieper in de ellende. De staatssecretaris moet zich er persoonlijk voor inzetten om te voorkomen dat mensen nog dieper in de put komen dan ze al zaten."

Woestmakend

SP-leider Lilian Marijnissen noemt het 'woestmakend'. "Kapotgemaakt door de overheid, maar zelfs dat nu bekend is, dreigen huisuitzettingen. Wat een verdriet. En wat maakt dit demissionaire kabinet er een puinhoop van."

Ook DENK-Kamerlid Farid Azarkan is allerminst te spreken over de afhandeling. "Wat echt niet kan is dat ouders gewoon niet aan de beurt komen omdat daar te weinig te weinig mensen zitten, te weinig capaciteit is en te weinig slagkracht."

VVD-Kamerlid Folkert Idsinga noemt het pijnlijk, maar neemt het ook op voor het kabinet. "Ik begrijp de moeilijke situatie waarin deze ouders verkeren, maar ik zie ook dat er met man en macht aan gewerkt wordt."

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen zegt dat de commissie die dit moet afhandelen, het erg druk heeft. "We zien dat er ontzettend veel op de CWS afkomt, dat zich veel ouders melden en dat de situaties waar het om gaat vaak heel gecompliceerd zijn. Daarom is eerder al besloten om meer geld en ondersteuning beschikbaar te stellen voor de CWS. Er is ook periodiek overleg met de CWS om zorgen te bespreken. Op korte termijn staat er ook een dergelijk overleg gepland."