Steeds vaker burn-out

Kamervoorzitter Bergkamp wil psycholoog en bedrijfsarts voor Tweede Kamerleden

11 september 2021 08:53 Aangepast: 11 september 2021 09:10
Steeds vaker krijgen Tweede Kamerleden te maken met burn-outklachten. Beeld © ANP

De werkdruk in politiek Den Haag is hoog. Heel hoog. Dat vindt ook de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp. "Het is heel heftig dat mensen uitvallen, dat raakt mij ook." Bergkamp gaat er iets aan doen, zegt ze tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

Om de werkdruk te verminderen wil Bergkamp meer preventieve maatregelen nemen. "We zijn ermee bezig om in Den Haag bedrijfsgeneeskundige zorg te regelen. Denk dan aan preventieve zorg om burn-outs te voorkomen zoals een bedrijfsarts en een psycholoog voor Kamerleden en aan opvang en begeleiding na ziekte. De aanpassing in de wet schadeloosstelling, maakt het sinds kort gemakkelijker om dit voor Kamerleden te organiseren."

Aanpak werkdruk

D66'er Bergkamp werd na de verkiezingen in maart door haar collega-Kamerleden gekozen als nieuwe voorzitter. Eén van de zaken die Bergkamp wil aanpakken in haar nieuwe rol is de toegenomen werkdruk van parlementariërs.

Debatten duren van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht, Kamerleden krijgen zeer veel informatie te verwerken en worden constant bestookt met mails en appjes en de parlementariërs hebben weinig personele ondersteuning. Het zorgde er de afgelopen jaren voor dat steeds meer Kamerleden zich tijdelijk moeten laten vervangen vanwege burn-outklachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haagse politici getroffen door burn-out: 'Werkdagen van 16 uur waren normaal'

Kamerleden en bewindspersonen

Het inmiddels bij het CDA vertrokken Kamerlid Pieter Omtzigt, die een belangrijke rol speelde in het onthullen van de toeslagenaffaire, moest ook de afgelopen maanden noodgedwongen een stap terugdoen vanwege oververmoeidheid. D66-Kamerlid Rens Raemakers keerde vorig jaar terug na een burn-out en CDA-Kamerlid Harry van der Molen moet zich om dezelfde reden tot het einde van dit jaar laten vervangen.

Ook verschillende ministers en staatssecretarissen hadden het zo druk dat zij tijdelijk of permanent moesten stoppen met hun werkzaamheden. Zo werd minister Bruno Bruins (VVD) vorig jaar onwel tijdens een Kamerdebat en keerde daarna niet mee terug. Ook minister Bas van 't Wout (VVD) stopte er al na de eerste 5 maanden van dit jaar mee vanwege een burn-out.

Heftig

Bergkamp maakt zich zorgen over de hoge werkdruk. "Het is heel heftig dat mensen uitvallen, dat raakt mij ook." Om daar iets aan te doen, én om controlerende taken en het vertrouwen in het parlement te versterken, stelde Bergkamp snel na haar aantreden een werkgroep aan onder leiding van SGP-Kamerlid Kees van der Staaij. Die commissie moet onder meer voorstellen doen om de positie van de Tweede Kamer te verbeteren en de werkdruk te verminderen.

"Ik maak me daar zorgen over. Ik probeer daar echt wat aan te doen door ernaar te kijken, en niet elk debat tot diep in de nacht te laten duren. Natuurlijk moet je urgente zaken wel gewoon blijven doen en debatten over die zaken niet te veel beperken in de tijd. De Tweede Kamer moet ook zelf het debat aan gaan over de werktijden en bijvoorbeeld de prioritering van het werk."

Onderbroken recessen

Bergkamp vindt het belangrijk dat er in de agenda voldoende tijd is voor Kamerleden om wetgeving te kunnen maken. Daarnaast moet ook voor Kamerleden de recesperiode meer voorspelbaar worden en zoveel mogelijk worden geprobeerd vrij te houden.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis werden recessen regelmatig onderbroken voor ingelaste debatten. "Het reces is ook nodig om te kunnen herstellen en te kunnen reflecteren of om bijvoorbeeld werkbezoeken af te leggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongste Kamerlid (28) heeft burn-out: 'Stap terug valt me zwaar'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore