'Politiek gevoelig'

Ministeries terughoudend met advies over vlees eten in klimaatcampagne

10 september 2021 12:59
Minister Carola Schouten wordt kritisch ondervraagd door een verslaggever. Beeld © ANP

Kort voor de lancering van een voorlichtingscampagne van de overheid in september 2019, werd het eten van minder vlees geschrapt als een van de hoofdthema's. Dat bevestigen de ministeries Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), na kritiek van Wakker Dier.

De voorlichtingscampagne 'Iedereen doet wat' zou mensen moeten helpen bij het maken van duurzame keuzes in en rond hun huis.

Politiek gevoelig

Wakker Dier baseert zich op documenten die werden gepubliceerd na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. "In de documenten staat wel dat uit onderzoek van de overheid blijkt dat respondenten minder vlees een laagdrempelig advies vinden", aldus Wakker Dier.

In de correspondentie van ambtenaren wordt gesproken over 'een politiek erg gevoelig onderwerp', 'dat ons eerste concept wellicht gevoeligheden voor de sector bevatten' en 'we willen niet expliciet minder vlees communiceren', geeft de dierenwelzijnsorganisatie aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden door listeriabacterie: vleeswarenbedrijf rekte houdbaarheidsdatum te ver op

Minister: goed om niet elke dag vlees te eten

De ministeries van EZK en LNV zeggen dat minder vlees eten bij de aftrap van de campagne niet werd meegenomen, omdat gevreesd werd dat er maatschappelijke weerstand tegen kon zijn. Bovendien wilde het ministerie van LNV graag concrete handvatten kunnen aanreiken. Omdat consumenten door minder vlees te eten wel makkelijk duurzamer kunnen leven is het thema in december 2019 alsnog toegevoegd.

Minister van Landbouw Carola Schouten zegt vanochtend in een reactie tijdens de inloop van de ministerraad dat het goed is om 'niet elke dag vlees te eten, zoals het Voedingscentrum ook adviseert' en dat het goed is dat het advies om gevarieerd te eten er nu wel in staat.

Tot nog toe zou Wakker Dier slechts een deel van de opgevraagde documenten hebben gekregen en veel van de geleverde informatie zou zwartgelakt zijn. "We willen weten wie er verantwoordelijk was voor deze besluiten en of er lobby van de vleessector in het spel was", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Over de opgevraagde documenten wordt nog een juridische strijd gevoerd.

Onbewust van lobby

Minister Schouten zegt zich niet bewust te zijn van een lobby door de vleessector om dat niet langer te adviseren in de klimaatcampagne. De lijn van het kabinet was volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw al langer dat mensen een balans moeten vinden in dierlijke en plantaardige eiwitten, en daar is in deze campagne ook op aangedrongen.

Overigens was minder vlees eten volgens het ministerie nooit het belangrijkste thema, zoals Wakker Dier stelt, omdat het idee was dat er meerdere tips centraal stonden.

Bekijk ook: campagne tegen voeren wilde zwijnen

Er kleven nogal wat risico's aan het voeren van wilde zwijnen, zeker als je dat doet vanuit de auto. Een nieuwe campagne moet mensen daarop gaan wijzen. De overlast en risico's worden namelijk zo groot dat veel dieren moeten worden afgeschoten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore