Omstreden constructie

Rutte maakt voorlopig eind aan dubbelrol Kamerlid en bewindspersoon

08 september 2021 20:43 Aangepast: 08 september 2021 22:11
Demissionair premier Rutte vandaag na zijn bezoek aan de nieuwe informateur Remkes. Beeld © ANP

Als er weer nieuwe bewindslieden moeten worden aangesteld in het demissionaire kabinet, dan zullen in principe geen Tweede Kamerleden meer worden benoemd. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte vandaag toegezegd tijdens een Kamerdebat.

Voor het invullen van de omstreden dubbelrol in de toekomst houdt de demissionair premier wél ruimte. 

De Kamer debatteert over de benoeming van drie staatssecretarissen die toetraden tot het demissionaire kabinet, maar tegelijk lid bleven van de Tweede Kamer. Het kabinet dacht dat dat kon, maar is na advies van de Raad van State en geluiden uit de Kamer van mening veranderd, zei Rutte.

'Ongelukkig'

De Raad van State schreef in een advies dat de benoemingen 'uit grondwettelijk oogpunt ongelukkig' zijn. Ook de Kamer is eensgezind dat het niet goed is als bewindslieden in het parlement zitten, en zo het kabinet waar zij in zitten moeten controleren.

Rutte sloot niet uit dat er toch Kamerleden gevraagd worden demissionair minister of staatssecretaris te worden, maar hij zal er dan op aandringen dat zij hun Kamerlidmaatschap opzeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad van State: nieuwe staatssecretarissen mogen ook Kamerlid zijn

Ook sloot de demissionair premier niet uit dat kabinetten en Kamerleden in de toekomst anders naar de kwestie zullen kijken. Dan moet er opnieuw over nagedacht worden, zei Rutte.

Discussie met de Kamer

"Ik denk dat het beter was geweest, gegeven de demissionaire status, als wij langer stil hadden gestaan bij de gevoeligheid hiervan", zei Rutte. Hij vindt ook dat het kabinet de Kamer er 'zelf actief op had kunnen wijzen dat dit speelde, zodat je daar ook met elkaar een discussie over had kunnen voeren. Explicieter dan nu gebeurd is. Zo gebeurt het niet meer'. 

Dat het demissionaire kabinet de kwestie niet meer met de Kamer heeft besproken, was ook een deel van de kritiek van de Raad van State. De Kamer vindt in meerderheid dat deze situatie niet meer moet voorkomen. De partijen verschillen wel van mening hoe het moet worden opgelost.

Zetel opgegeven

De drie staatssecretarissen besloten uiteindelijk hun Kamerzetel op te geven. Ze schreven in een gezamenlijke brief dat ze dat deden om te voorkomen dat het debat in de Kamer over hun individuele benoemingen zou gaan.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore