Ga naar de inhoud
Twee jaar geen contact

Tóch lobbyverbod voor vertrekkende minister Van Nieuwenhuizen

Cora van Nieuwenhuizen Beeld © ANP

Vertrekkend minister Cora van Nieuwenhuizen mag toch de komende twee jaar geen contact hebben met ambtenaren van haar huidige ministerie. Vorige week zei het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog dat het lobbyverbod niet voor haar geldt, maar demissionair premier Rutte schrijft vandaag aan de Kamer dat dat wél geval is.

Vorige week wekte de VVD-minister nog veel verbazing door ontslag te nemen als minister en aan de slag te gaan bij lobbyclub Energie-Nederland. Deze vereniging behartigt onder andere de belangen van bedrijven als Eneco, Shell, Gazprom, BP en BAM Bouw en Techniek.

Haar ministerie liet toen aan Trouw weten dat het 'lobbyverbod', een tweejarig spreekverbod tussen vertrekkend ministers en ambtenaren van het ministerie waaraan ze leiding gaven, niet voor haar zou gelden. De reden was dat energie onder de minister van Economische Zaken valt.

Cora
Lees ook:
Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapt op als minister van Infrastructuur

Daar komt Rutte vandaag op terug in een reactie op vragen uit de Tweede Kamer. Volgens hem geldt het lobbyverbod wel degelijk voor de voormalig minister. "Ministeries zullen uitdrukkelijk de bewindspersoon na het aftreden gedurende een periode van twee jaar niet aanvaarden als lobbyist", schrijft Rutte. De secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van het ministerie, kan overigens wel besluiten om een uitzondering te maken voor iemand. 

Veel kritiek

Er kwam veel kritiek op het besluit van Van Nieuwenhuizen om vanuit de politiek over te stappen naar een lobbyvereniging, maar volgens haar paste de overstap binnen de geldende regels. Ook zei ze zich bewust afzijdig te hebben gehouden van alles wat met energie te maken had op haar ministerie. Daarbij wijst ze erop dat ze de secretaris-generaal heeft gevraagd haar 'te attenderen op aangelegenheden die tot haar taak behoren en mogelijk direct of indirect kunnen raken aan een nieuwe functie'. 

Per 1 oktober begint Van Nieuwenhuizen als voorzitter bij Energie-Nederland. Ze wordt opgevolgd door huidig staatssecretaris van Defensie Barbara Visser.

Rechter
Lees ook:
Rechter tikt minister op vingers om van de weg halen Stint