Onderzoekt minderheidskabinet

Kamer akkoord: Remkes aan de slag als informateur

07 september 2021 21:59
Johan Remkes Beeld © ANP

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het officieel: voormalig Kamerlid en minister Johan Remkes (VVD) gaat aan de slag als informateur. Hij heeft de taak om de formatie uit het slop te trekken en zal daarbij ook de mogelijkheid van een minderheidskabinet onderzoeken.

"Maak werk van een minderheidskabinet", gaf Gert-Jan Segers van de ChristenUnie de informateur mee. Ook VVD-leider Rutte en CDA-leider Hoekstra zeiden een onderzoek naar zo'n kabinet te steunen. Sigrid Kaag van D66 zei wel nog te hopen op een meerderheidskabinet. 

Flinke uitdaging 

Wat het ook wordt: met de zegen van een meerderheid van de Tweede Kamer kan Remkes morgen aan de slag met een pittige klus. Een halfjaar na de verkiezingen is er nog geen zicht op een nieuw kabinet en dat is de afgelopen tijd ook niet dichterbij gekomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sigrid Kaag haalt in lezing stevig uit naar Mark Rutte

Tot teleurstelling van Kaag gaven CDA en VVD vorige week aan niet te willen formeren met een kabinet met daarin GroenLinks en de PvdA, waardoor een meerderheidskabinet erg ingewikkeld wordt. Kaag wil niet door met de coalitiepartner ChristenUnie. 

De stroeve formatie leidde tot een stevig debat in de Kamer vandaag. Daarin werd gesproken over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer. Volgens haar kan er op dit moment geen meerderheidscoalitie worden gevormd en moet er een minderheidscoalitie komen die bestaat uit een 'nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA'.

Het leidde tot irritatie in de Kamer en verschillende partijen constateerden dat de politiek in al die maanden niets is opgeschoten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte wil niet reageren op uithaal Kaag

Harde woorden Kaag

Daar kwam bovenop dat Kaag gisteren in een lezing hard uithaalde naar Rutte. Ze zei, zonder de naam van de demissionair premier te noemen, dat er 'de nodige lessen' te leren zijn als het gaat om 'medemenselijkheid, betrouwbaarheid, openheid en effectief bestuur'. "Dat geldt ook voor degenen die om het hardst roepen hoe onwijs gaaf ons landje toch wel is."

Ook ging ze in op de onwil van Rutte om over een kabinet met PvdA en GroenLinks te spreken. "Misschien was ik al die tijd al te goedgelovig. Ik dacht dat het menens was, dat werken vanuit de inhoud."

Pittige klus

Al met al dus een pittige klus voor 'puinruimer' Remkes. Het is hem in zijn carrière verschillende keren gelukt om bestuurlijke crisissen op te lossen, vanaf morgenochtend mag hij zich in zijn volgende klus gaan vastbijten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore