Te veel gebeurd

Omtzigt gooit deur voor CDA definitief dicht: 'Ik kan niet anders'

07 september 2021 18:52
Omtzigt eerder dit jaar in de Tweede Kamer Beeld © ANP

Pieter Omtzigt zal definitief niet terugkeren bij het CDA als hij weer aan het werk gaat in de Tweede Kamer. Het was al erg onwaarschijnlijk dat hij zou terugkeren bij de partij, maar in een interview in Tubantia gooit hij de deur nu écht dicht. Er is simpelweg te veel gebeurd, zegt hij.

"Er waren verschillen van mening over de inhoud, dat hebben we bijvoorbeeld bij het verkiezingsprogramma en de toeslagenaffaire gezien. En er waren verschillen in hoe ik vind dat je omgaat met elkaar", zegt hij onder andere in het interview. 

Daarmee verwijst hij naar een memo die eerder dit jaar uitlekte, waaruit bleek dat er in de ministerraad (waar ook CDA-ministers deel van uitmaken) flink werd geklaagd over Kamerleden en met name Pieter Omtzigt. Ook verwijst hij naar een memo die alleen voor intern gebruik bedoeld was, die toch uitlekte. In de memo vertelde Omtzigt onder andere over hoe hij werd tegengewerkt vanuit de partij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afsplitsers geven tips aan Omtzigt: 'Opeens sta je er alleen voor, dat is heftig'

Op dit moment herstelt Omtzigt thuis nog van een burn-out, maar hij zal op 15 september na een halfjaar weer aan het werk gaan. Dat zal hij dus onafhankelijk doen als Groep Omtzigt. In het interview met Tubantia zegt hij op dit moment nog niet bezig te zijn met de oprichting van een nieuwe partij. 

Geen verzoening

Eerder dit jaar zegde Omtzigt al zijn CDA-lidmaatschap op, maar binnen de partij was er nog steeds de hoop dat hij zou terugkeren. Zo staat er dit weekend een CDA-congres gepland waarin leden een oproep doen aan de partij om het weer goed met hem te maken. 

Maar dat zit er dus niet in, zegt Omtzigt, al was dat best een moeilijke keuze. "Ik heb nog steeds de idealen waarvoor ik gekozen ben. En daarmee kan ik, helaas, niet anders dan alleen verder gaan. Het is niet een keuze die ik makkelijk heb gemaakt, ik heb er lang tegenaan gehikt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra ontkent privéinformatie Omtzigt met CDA'ers te hebben besproken

Toch zal Omtzigt het CDA niet helemaal links laten liggen als hij terugkeert in de Kamer. Volgens hem is samenwerken nog steeds mogelijk. "Ik wil samenwerken met alle partijen die de idealen hebben die in de buurt liggen van die van mij. Daar zal het CDA zeker bij zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore