Stroeve formatie

Rutte wil niet reageren op uithaal Kaag

07 september 2021 17:33 Aangepast: 07 september 2021 21:35
Sigrid Kaag (D66) vandaag bij het formatiedebat. Beeld © ANP

Mark Rutte wil niet reageren op de uithaal van Sigrid Kaag van gisteravond. Ze maakte de demissionair premier een aantal stevige verwijten en vandaag werd Rutte in het debat over de formatie een aantal keer om een reactie gevraagd. Rutte liet zich niet uit de tent lokken.

"Daar vind ik van alles van, maar dat ga ik niet met u delen", was het afgemeten antwoord toen Wilders vroeg om een reactie op de harde woorden die Kaag sprak op de HJ Schoo-lezing. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sigrid Kaag haalt in lezing stevig uit naar Mark Rutte

De demissionair minister van Buitenlandse Zaken zei, zonder de naam van Rutte te noemen, dat er 'de nodige lessen' te leren zijn als het gaat om 'medemenselijkheid, betrouwbaarheid, openheid en effectief bestuur'. "Dat geldt ook voor degenen die om het hardst roepen hoe onwijs gaaf ons landje toch wel is."

Ook ging ze in op de onwil van Rutte om over een kabinet met PvdA en GroenLinks te spreken. "Misschien was ik al die tijd al te goedgelovig. Ik dacht dat het menens was, dat werken vanuit de inhoud."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD en CDA willen niet formeren met PvdA en GroenLinks

'Een hele bestekla in de rug gestoken'

Genoeg reden voor onder anderen Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (DENK) om de demissionair premier hier flink over aan de tand te voelen. Wilders sprak van 'messen in de rug' en Azarkan zelfs van 'geen dolkstoten, maar een hele bestekla in de rug'.

Rutte antwoordde dat het reageren op deze kwestie alleen maar energie kost die hij op dit moment liever in de formatie wil steken. Eerder in het debat wilde hij wel ingaan op de stroeve formatie. Een halfjaar na de verkiezingen is een nieuw kabinet nog lang niet in zicht en volgens de VVD-leider is dat 'niet goed'. Hij noemde het 'een slechte zaak' en zei als leider van de grootste partij 'een bijzondere verantwoordelijkheid' te voelen. 

Ook Hoekstra reageert niet

Ook CDA-leider en beoogde coalitiepartner Wopke Hoekstra zei in het debat dat hij denkt dat het niet behulpzaam is om te reageren op de woorden van Kaag. "Het is al ingewikkeld genoeg", zei Hoekstra. "Het land wacht op stappen zetten in de formatie."

Kaag wilde zelf wilde wél reageren op haar uitspraken. Voorafgaand aan het debat zei ze verrast te zijn over de ophef die haar lezing heeft veroorzaakt. "Ik zeg het al anderhalf jaar." Volgens haar is het meer een kritiek op de bestuurscultuur dan op Rutte persoonlijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD schuift Johan Remkes naar voren als nieuwe informateur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore