Eerst wet aanpassen

20 september te vroeg, afschalen coronamaatregelen 5 dagen later

02 september 2021 19:14 Aangepast: 03 september 2021 03:32
(Archieffoto) Beeld © ANP

De aangekondigde datum van 20 september gaat niet gehaald worden voor de afschaffing van een paar belangrijke coronamaatregelen. Verplichte mondkapjes in het ov, de voorgeschreven zitplaats in cafés, bij voorkeur thuiswerken: die regels worden waarschijnlijk vijf dagen later beëindigd.

Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf. De datum waarop het kabinet mikte met deze volgende stap van het openingsplan, zou niet worden gehaald omdat de wet hiervoor moet worden aangepast.

Groepsgrootte naar beneden bijgesteld

Voor alle locaties, of mensen er nu staan of zitten, zou straks gaan gelden dat mensen vanaf een bezetting van 75 personen een bewijs van herstel, negatieve test of vaccinatie moeten tonen. Maar die groepsgrootte gaat straks omlaag. Wie zich dan nog moet laten testen voor toegang, betaalt dan bovendien een eigen bijdrage.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelen in september en november? 'Niemand kan zo ver vooruitkijken'

Of de datum van 1 november wordt gehaald waarop alle coronamaatregelen zouden worden losgelaten, is nog niet zeker. Het gaat dan met name om de heropening van clubs en discotheken en om het testen voor toegang-programma.

Daarna resten alleen nog de basismaatregelen, zoals je handen wassen, hoesten in je elleboog, goed ventileren en testen bij klachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: 20 september stoppen met 1,5-meterregel, 1 november mogelijk geen maatregelen meer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore