Ga naar de inhoud
Kabinetsformatie

VVD schuift Johan Remkes naar voren als nieuwe informateur

Johan Remkes. Beeld © ANP

De VVD zal Johan Remkes voordragen als de nieuwe informateur in de volgende fase van de formatie. Dat bevestigen bronnen aan de Haagse redactie van het RTL Nieuws. Remkes volgt Mariëtte Hamer op, die naar verwachting deze week met haar eindverslag komt. Het lukte haar niet een meerderheidscoalitie te vinden die kan gaan onderhandelen voor een regeerakkoord.

De 70-jarige Johan Remkes is een ervaren bestuurder en op dit moment waarnemend commissaris van de Koning in Limburg. Daarvoor was hij onder andere minister van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris van Volkshuisvesting. Recent was hij waarnemend burgemeester van Den Haag en commissaris van de Koning in Noord-Holland. Ook leidde hij vorig jaar een commissie die advies uitbracht aan het kabinet over de stikstofproblematiek.

VVD
Lees ook:
VVD en CDA willen niet formeren met PvdA en GroenLinks

Lange ervaring

Politiek verslaggever Frits Wester: "Johan Remkes is een voor de hand liggende keuze gezien zijn lange ervaring. Niet alleen als partijpoliticus, maar ook als bestuurder staat hij boven de partijen. Het is aan hem straks, als de Kamer daarmee instemt, om de mogelijkheden van een minderheidskabinet te onderzoeken. Gezien ook zijn recente voorzitterschap van de Staatssommissie parlementair stelsel lijkt hij de aangewezen persoon om deze voor Nederland vrijwel nieuwe politieke werkelijkheid verder te verkennen en vorm te geven."

Gisteren werd bekend dat VVD en CDA niet verder willen praten met de PvdA en GroenLinks over de formatie van een nieuw kabinet. Dat zei PvdA-leider Lilianne Ploumen gisteren na afloop van een gesprek bij informateur Mariëtte Hamer. D66 heeft tegelijkertijd samenwerking met de ChristenUnie geblokkeerd.

Rutte vindt inhoudelijke verschillen te groot

Volgens VVD-leider Mark Rutte zijn de inhoudelijke verschillen tussen zijn partij en de 'optelsom' van PvdA en GroenLinks te groot. Daarom heeft hij Klaver en Ploumen verteld dat regeren met hen samen er niet inzit.

Bron: RTL Nieuws