Niet in strijd met grondwet

Raad van State: nieuwe staatssecretarissen mogen ook Kamerlid zijn

01 september 2021 20:45 Aangepast: 02 september 2021 06:40
Steven van Weyenberg en Dennis Wiersma. Beeld © ANP

De drie Kamerleden die als staatssecretaris zijn toegetreden tot het demissionaire kabinet-Rutte III, hoeven hun Kamerlidmaatschap niet op te zeggen. Dat stelt de Raad van State in een advies dat gisteravond openbaar is gemaakt.

De Tweede Kamer had om het advies gevraagd nadat commotie was ontstaan over de benoemingen van Dilan Yeşilgöz (VVD), Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) tot staatssecretaris. Zij blijven namelijk ook lid van de Tweede Kamer, omdat hun benoeming slechts tijdelijk is, tot de komst van een nieuw kabinet.

Deskundigen

Staatsrechtdeskundigen stelden dat die dubbelfunctie in strijd is met de grondwet. De Tweede Kamer moet namelijk de regering controleren. Door de dubbelfunctie zouden de staatssecretarissen in de Kamer kunnen meestemmen over hun eigen voorstellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe kabinetsleden: D66'er De Bruijn minister en nieuwe staatssecretarissen

Volgens de grondwet kan een minister of staatssecretaris niet ook lid zijn van de Tweede Kamer. Doordat het kabinet demissionair is en er verkiezingen zijn geweest, zijn er op dit moment uitzonderingen op die regel. Demissionair premier Mark Rutte en de demissionaire ministers van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en van Financiën Wopke Hoekstra zijn ook Kamerlid, omdat ze bij de verkiezingen in maart lijsttrekker waren.

Vervangen

Premier Rutte was van mening dat die uitzondering ook geldt voor Kamerleden die nu nog toetreden tot zijn demissionaire kabinet om vertrekkende of zieke bewindspersonen te vervangen. De Raad van State is het daar dus mee eens, maar noemt de gang van zaken vanuit grondwettelijk oogpunt wel 'ongelukkig'. Als de Tweede Kamer dat wil veranderen, moet ze dat zelf doen, staat in het advies. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore